Del:

Tal ordentligt

af
26. marts 2017

Jeg er fan af Call Me’s kampagner, der sætter fokus på, hvordan vi taler til hinanden. Jeg synes det er spot on, og det er alt for fedt, at et så godt projekt er støttet af et teleselskab.

Call Me siger selv, at deres interesse i tiltaget i høj grad handler om, at de tror på, at en god tone er afgørende for, at vi kan trives og udvikle os som mennesker. Det er der virkelig en god pointe i, og det er en vigtig refleksion at gøre sig. De ting, jeg siger, gør en forskel på godt og ondt hos de folk, der hører det.

Kampagnen bliver dog til mere end det for mig personligt. Én af de ting, jeg kommer i tanke om, når jeg hører udtrykket: Tal ordentligt, er alle de gange, jeg som barn har hørt mine forældre sige, at de ikke vil have, at jeg bandede. Det handler altså for mig ikke kun om, hvordan jeg taler til andre, men også om hvilke ord jeg bruger, og hvad de peger på. Men hvad er det, der er på spil i det, og hvorfor var det så vigtigt for mine forældre og for mig?

Hvad hjertet er fuldt af…

Jeg sidder lige nu og arbejder en del med Jakobs Brev i Bibelen, der et er vildt spændende og udfordrende brev. Han skriver et sted om tungen og dens magt: ”…på samme måde er tungen kun en lille legemsdel, men kan prale af stor magt.” Det ligger meget godt i forlængelse af Jesu undervisning. Han siger et sted, at det hjertet af fuldt af, løber munden over med (Matt 12,34). Der er altså her en klar forståelse af, at der er en sammenhæng mellem vores inderste, og det vi siger.

Det er en af grundene til, at jeg gerne vil tage udfordringen om at tale ordentlig til mig. Jeg tror, ikke det er ligegyldigt, hvilke ord jeg vælger at bruge. Det gør noget ved de mennesker, jeg er sammen med, hvis jeg taler nedladende, hånligt, bander osv., men det gør også noget ved mig selv. Jeg vil derfor øve mig i at skifte de nedladende og hånlige ord ud med opmuntrende og kærlige ord.

Flere venner der bander

Ønsket om at tale ordentligt betyder ikke, at vi skal isolere os på en øde ø og ikke have noget at gøre med nogen, der ikke taler ”ordentligt”. Vi kan let gøre sproget til en indikator på, hvem der er inde, og hvem der er ude. Det må aldrig blive vores virkelighed.

Jeg har selv et personligt mål om at få flere venner, der bander. Ikke fordi det er en dyd i sig selv, eller fordi jeg skal lære de værste gloser af dem. Det er derimod, fordi jeg er overbevist om, at jeg er sendt til mennesker omkring mig med et nyt og godt budskab om Jesus, som de måske skal høre fra min mund. Jeg ønsker ikke bare at tale ordentligt, jeg ønsker at tale til liv.
newcomic