Del:

Syng til Gud fordi han er Gud

af
28. juni 2021

Vi synger lovsang, fordi Gud har valgt at bruge al sin magt til at frelse os.

Lovsang er noget af det, jeg savner allermest, og som jeg glæder mig allermest til, når vi forhåbentlig snart kan vinke farvel til corona-restriktionerne. Men lovsang er også et af de emner, som deler vandene rigtig meget i kirker og missionshuse. For hvordan skal lovsang være, for at alle kan være med? Skal det spilles på tuba eller elguitar?

Lovsang er mangfoldig

Men lovsang er faktisk ikke en stilart eller en bestemt type musik. Lovsang er al sang som lovpriser og takker Gud for hans storhed. Gennem kristendommens historie har lovsangsmusikken ændret sig fra at være festsange ved middage, over messesang i kirker til rytmiske musikstykker, frembragt af bands fra en scene, måske med røg og damp og jublende mennesker foran.

Bibelen beskriver englenes lovsang julenat, og den fortæller om lovsangen foran Guds trone i Åbenbaringsbogen. Fælles for beretningerne er lovprisningen af Gud, fordi han er Gud. »Ære være Gud i det højeste,« sang englene julenat. Det betyder, at når vi synger lovsang, så er baggrunden ikke, at vi er glade eller kede af det. Baggrunden for at synge lovsang er, at Gud er Gud, at han har al magt, og at han holder ord. Vi synger lovsang, fordi Gud har valgt at bruge al sin magt til at frelse os.

Det handler om Gud

Derfor må vi også overveje, hvad der egentlig betyder noget for os, når vi diskuterer lovsang med nogen, der har en anden holdning til det end os. Lovsang kan synges fra en scene med røg og damp, men den kan også synges ved et klaver til en salme fra sangbogen. Vi skal derfor finde os til rette i vores stil og anerkende, at andre kan have det anderledes end os. Og endelig: Det er Gud, vi synger til og om. Det kan betyde, at vi synger lovsange, når vi er glade, men det afhænger ikke af vores glæde, om lovsangen er reel. Det er den, når den er rettet til Gud som hele verdens herre. Uanset hvor god du er til at synge eller spille.

Denne blog er skrevet som leder til Geist nr. 3 2021
newcomic