Del:

SKAM

af
29. april 2017

BEKENDELSE: Jeg ser SKAM. Pyha.. så er det ude. Men jeg synes faktisk, det er fedt. Det sætter fokus på begrebet skam, og får mig til at overveje, hvad jeg skammer mig over? Og kan hjælpe mig med at se, at skam ødelægger den gode ærlige relation.

Hvad er det nu lige skam er? Skam er, når der er forskel på den du gerne vil være, og den du er. Når vi oplever forskellen, så kan vi blive bange for, at andre ser, at jeg ikke er så perfekt som jeg gerne vil fremstå og et spørgsmål kan dukke op i vores hoveder: Gad vide om de andre vil være sammen med mig, hvis de opdager, at jeg ikke er sådan?

Skam i serien SKAM

I serien SKAM er der mange eksempler på, hvad man kan skamme sig over. Eva skammer sig over at være ensom, Vilde over sit udseende og William skammer sig over sin familiehistorie. Og i sæson 4 bliver det spændende at lære muslimske Sana bedre at kende.
Skam handler altså om, at vi ikke tror, vi er gode nok til andre menneskers kærlighed, hvis de ser en bestemt side af os.

Vi har alle sidder i vores liv, som vi er bange for, bliver opdaget. At andre opdager, at grunden til at jeg ikke deltager på en lejr, er fordi jeg ikke har råd. Jeg har ikke lyst til at tale om karakterer, for så finder de andre ud af, at jeg ligger lige på dumpegrænsen. Jeg kan være bange for, at de andre i IMU finder ud af, at mine forældre er tæt på at blive skilt eller tænk, hvis de fandt ud af, at jeg er afhængig af porno. Skyld får os til at tænke: Jeg har gjort noget forkert. Skam får os til at tænke: Jeg er forkert. 

Gud ser din skam

Når vi føler os forkerte, kan det skabe distance til andre mennesker. Det ser vi gang på gang i serien SKAM. Men det kan også skabe distance til Gud. Men du kan ikke spille skuespil overfor Gud. Han ser alle dine fejl OG han elsker dig. Vi er skabt i Guds billede, og kan være stolte af at være Guds børn. Ja, vi har gjort forkert, men vi er ikke forkerte. Så, stå ved hvem du er. Stop med at skamme dig, også selvom du ser serien SKAM. For du er elsket og værdifuld, ligesom du er.
newcomic