Del:

Sex og Fidget Spinnere

af
13. maj 2022

Gud har skabt kroppen, psyken og Helligånden til at være i balance med hinanden, og det påvirker også kristnes syn på sex.

For nyligt hørte jeg en podcast fra "Eftertanke", hvor én af pointerne var, at seksualitet ikke bare er noget kropsligt, men en længsel efter en anden person. Det er dybt fællesskab, vi længes efter, ikke bare kropslig tilfredsstillelse; at kende et andet menneske dybt og sårbart, og at blive kendt. Det, synes jeg, er en vigtig pointe i et samfund, hvor mange skifter seksuelle partnere flere gange i livet. 

Krop og ånd hænger sammen

I kristendommen ser man det kropslige og det usynligt åndelige som to sider, der hænger sammen. Det betyder også, at sex ikke bare handler om noget, der sker med kroppen, men ligesom der sker en fysisk forening af to kroppe, så sker der en dyb forening af to sjæle. Sjælene smelter sammen. Faktisk er det græske ord for sjæl i Det Nye Testamente "psyke", så på hverdagsdansk siger man, at to menneskers psykologi smelter sammen.  

Ligesom Helligånden er følelserne nemlig usynlige, men Gud har skabt verden til at hænge sammen. Det var jo også derfor, at Gud selv blev et menneske: for at vise os, at den åndelige verden og den fysiske verden hænger sammen.

I balance

Kristne ser altså tingene mere som en helhed, og det, synes jeg, skaber mere bæredygtige relationer på den lange bane. Derfor skal man ikke forbinde sin krop til et menneske, før man er villig til at forbinde éns psyke og åndelige liv med det menneske. 

Gud har skabt kroppen, psyken og Helligånden til at være i balance med hinanden - lidt ligesom tre sider på en Fidget Spinner. Så spiller det!

Hvilken forskel gør det for dit syn på sex og sundhed i det hele taget?