Del:

Sænk farten!

af
3. maj 2018

Der har aldrig været så meget larm og støj som i vores tid. Informationsstrømmen er enorm, og alting kører derudaf. Hvor og hvornår er der tid til at stoppe op og puste ud?

Hvis du ejer en bil, har du sikkert bemærket, at Rådet for Sikker Trafik har sat skilte op langs landevejene med påskriften "Sænk farten før det er for sent".

Disse skilte, samt flere samtaler i den senere tid, har fået mig til at reflektere over den tid, vi alle er en del af.

Vores tid

Det er ikke kun i vores biler, vi har travlt med at drøne afsted. Det gælder også i livet generelt. Hastigheden stiger på de sociale medier og i medierne i det hele taget, og der er så meget, vi skal nå. Mange lider af FOMO (fear of missing out), og længslen efter at være alle steder på én gang påvirker os negativt, så det bliver sværere at være til stede i nuet.

Personligt har jeg bemærket, at jeg snart ikke mere orker at se film, men hellere ser serier, fordi hastigheden er højere, og jeg nemt kommer til at kede mig over en normal spillefilm. Det er noget, der er kommet inden for de seneste 4-5 år.

Jeg tror mange er afhængige af støj. Der skal hele tiden være noget i ørene eller på radioen, og når der endelig er en pause, skal mobilen tjekkes. Kedsomhed er snart et uddødt begreb.

Take a break

Vi har brug for hvile. Det siger Bibelen en masse om (se 1 Mos 2,1-3 og 2 Mos 20,8-11), og vi har brug for små oaser i vores hverdag. Da Jesus lærte disciplene at bede, sagde han, at de skulle gå ind i deres kammer og lukke deres dør (Matt 6,6).

For nyligt hørte jeg én, som sagde, at vi har brug for at lære "langsomhedens lektie". Hvis vi ønsker, at komme tættere på Gud og høre ham, må vi skrue ned for larmen og hastigheden. Gud har et helt andet tidsperspektiv end vi, og vi skal nogle gange stoppe op og vente på ham.

Hvorfor er du fortvivlet, min sjæl?
Hvorfor skælver du i mig?
Vent på Gud!
For jeg skal takke ham på ny,
min frelser og min Gud.
(Sl 42,6.12; 43,5)

Hvor er dit "kammer", og hvor finder du ro i hverdagen?
newcomic