Del:

Pessimismens grimme fjæs

af
20. februar 2015

”Er du ikke ret pessimistisk?” Det udsagn blev jeg konfronteret med i denne uge, og det udfordrede mig virkelig, for jeg tror egentlig, at vedkommende har ret. Jeg har ikke særlig stor tiltro til min og andres evne til at vælge rigtigt.

Jeg er blevet afsløret som pessimist. Det skete, da jeg var ude og tale om formaning. Jeg havde egentlig ikke selv tænkt det på den måde, men en af dem, der var til stede, afslørede mig. Grunden var, at jeg udtalte mig noget kritisk over for vores generations måde at forholde sig til moral og etik. Jeg kan ikke komme ind på alle nuancerne her, men grundlæggende påstod jeg, at vi i et oprør mod tidligere tiders nej-sigere i højere grad vælger, at sige ”ja” til mange ting.

Det udfordrende ”ja”

Dette ”ja” sker ofte, som jeg oplever det, ganske reflekteret og med mange gode argumenter. Vi ønsker at møde folk, der hvor de er, og derfor mener vi, at det virker ekskluderende at sige fra og skille os ud. Groft sagt ønsker vi at vise, at det er muligt at være kristen og leve et liv, der er næste identisk med alle andres.

Det er virkelig en god tanke, men jeg må bare erkende, at jeg på trods af disse gode intentioner, ikke er så optimistisk omkring denne situation. Jeg kan godt frygte, at vi, midt i alle de gode intentioner, ender i en situation, hvor vi ikke får sat nogle gode grænser for os selv og vores fællesskaber.

Sortseeren afsløres

Det var denne påstand, der fik én til at stille det udfordrende spørgsmål: ”Er du ikke ret pessimistisk?” Når jeg tænker efter, så bliver jeg nødt til at svare: ”Jo, det er jeg” Det kan godt være, vi tror, vi kan navigere i denne virkelighed, og at vi er i stand til at sortere i alle de indtryk, vi møder. Det kan godt være, optimisten tror på Guds og menneskets evne til at virke og være i disse spændingsfelter. Jeg må bare erkende, at jeg står tilbage med en frygt for, at vi har for stor tillid til os selv i dette. Jeg må bare erkende, at når det gælder troen på menneskets evne, så er jeg, når alt kommer til alt, pessimist.
newcomic