Del:

Perfekt jul!

af
23. december 2019

Nu ved jeg ikke, om du har været igennem den traumatiske oplevelse, det er ikke at holde jul hjemme ved mor, men jeg kan ikke anbefale det.

Det er nu i år officielt over 10 år siden, at jeg første gang skulle holde jul med min svigerfamilie, og så kunne man godt driste sig til at tænke, at 10 år må da være længe nok til, at selv de dybeste sår kan hele. Men så har man ikke forstået dybden af de svigt der sker, når man ændrer på juletraditionerne.

Min oplevelse

Der sker det, at jeg intetanende møder ind til for-julefest d. 23. december hos Linda’s familie. Der er julepynt, der er julemusik og jeg kan sågar lugte julesmåkager, så jeg tænker for mig selv: ”det her skal nok gå Andreas. Du klarer den. Du er jo en mand nu”. Og tingene forløber egentligt udmærket lige indtil aftensmad.

Et par minutter før katastrofen indtræffer kan jeg godt mærke, at noget er forkert. Jeg har undret mig over, at der ikke dufter af risengrød, men mere af udpint kødvand. Og da et familiemedlem kommer gående med en grydefuld Klarsuppe med kød- og melboller kan jeg mærke, hvordan al glæde og julestemning forsvinder fra mit indre. MAN SERVERER IKKE KLAR SUPPE PÅ RISENGRØDENS PLADS LILLEJULEAFTEN. Det havde min mor aldrig gjort.

Jeg får efter lidt panikbevægelser beroliget mig selv. Jeg slubret en skålfuld suppe og kødboller i mig, mens melbollerne sluges hele, så den der klistrede smag af mel ikke kommer ud i munden. Og jeg tænker ved mig selv: Du klarer den. Du er jo en mand nu. Det her skal nok gå Andreas.

Det gjorde det bare ikke. For de næste 24 timer blev en stor test i, hvor meget en voksen mand kan holde til, når samtlige juletraditioner brydes, fordi det er ”mere småbørnsvenligt”. Julemiddag på det forkerte tidspunkt, dans om juletræet om eftermiddagen og uddeling af gaver fordelt udover hele dagen.

Jeg siger ikke, at det kun er derfor, men jeg siger heller ikke det modsatte. Men efter risalamanden, som heller ikke blev taget som dessert, men som aftenkaffe (endnu en juledødssynd), lagde jeg mig syg med feber – en sygdom som varede næsten alle juledagene indtil nytårsaften.

Slap nu af!

Den perfekte julesang, den perfekte julemenu, det perfekt julevejr, den perfekte jule-setliste til dansen om træet og den perfekte julegudstjeneste.

De fleste af os har vores ideer om, hvordan jul skal være. Jeg vil med den her oplevelse minde jeg om: der er meget lidt her i livet, der ender med at blive perfekt. Og måske er det heller ikke verdens undergang. Måske er der noget, som er langt vigtigere end, at julen bliver perfekt.

For hverken eksamenen, venskabet, arbejdet eller noget her i livet bliver perfekt. Og måske er det ikke verdens undergang. Måske er det langt vigtigere at nyde den tid vi har fået givet sammen med mennesker, som holder af os.

Så slap af med perfektheden, også her i julen. Det bliver ikke perfekt – du bliver ikke perfekt. Men det gør ikke noget, så længe du hænger sammen med ham, som er det. I julen er han et barn i en krybbe og til påske er han en voksen mand, som går med tunge skridt mod en bakketop.

Glædelig jul – glædelig uperfekt jul til uperfekte mennesker.
27. marts 2020

PÅSTAND: Bibelen består af en lang række tekster, som er skrevet ind i en...[mere]

16. marts 2020

For et halvt år siden, skulle min kone og jeg flytte i rækkehus. Hele vores...[mere]

9. marts 2020

Jeg møder nogen gange nogle folk, som oplever, at der ikke rigtigt sker noget i...[mere]

28. februar 2020

Ja det er muligt at du der læser denne tekst tænker noget i stil med: kalder...[mere]

Følg bloggen: 

newcomic