Del:

#MeToo i IMU

af
19. november 2017

De seneste mange uger har medierne bragt den ene historie efter den anden om skuespillere, sangere og journalister, der har været udsat for seksuelle overgreb af magtfulde mænd på deres arbejde.

Under den samlede betegnelse #MeToo, fortæller i tusindvis af kvinder, om hvordan de er blevet seksuelt chikaneret eller misbrugt. Fælles for mange af disse kvinder er, at de har troet, at de var alene om at være offer for et overgreb og derfor har holdt det for dem selv.

Når jeg læser disse beretninger, om kvinder der er blevet misbrugt, bliver jeg enormt trist og vred. Jeg forstår ikke, hvordan en mand kan finde på at tænke om en kvinde, at hun udelukkende er til for at tilfredsstille ham. Jeg forstår ikke, hvordan en mand kan få sig selv til at bruge sin magt til at nedgøre en kvinde ved at forgribe sig på hende.

Samtidig melder en række spørgsmål sig. Hvor er respekten for andre mennesker blevet af? Hvordan kan det være blevet så enormt et problem, uden at nogen har råbt op? Og kunne man lave en udgave af #MeToo med udsagn fra IMUere?

Det findes også i kristne fællesskaber

Jeg er bange for, at #MeToo ikke kun er noget, der foregår ude i verden, uden for de kristnes kredse. Jeg er bange for, at det lever i bedste velgående i alle dele af samfundet - også i IMU. Jeg er bange for, at problemet er større i IMU, end vi går og tror.

Når så mange kvinder den seneste tid er stået frem og har fortalt deres historie, er det naivt at tro, at det ikke også skulle finde sted i IMU.

Den tanke gør mig om muligt endnu mere ked af det.

Skabt i Guds billede

I IMU tror vi på, at Gud har skabt mennesket. “I Guds billede skabte han det, som mand og kvinde skabte han dem, og Gud velsignede dem…”

Gud har skabt manden og kvinden i sit eget billede. Som kronen på skaberværket. Hvert eneste menneske er skabt og elsket uendeligt højt af Gud - så højt at han sendte sin søn til jorden for at gå i døden for det.

Den kærlighed er grundstenen for IMU. Den kærlighed må vi leve af. Den kærlighed skal vi give videre til alle. Den kærlighed skal være herskende i vores relationer i IMU.

Når nogen gør noget ved en anden, uden dennes samtykke, er det et overgreb. En sådan handling er på ingen måde foreneligt med den kærlighed, Gud vil, at vi skal elske med.

Noget må gøres

Jeg vil gerne være med til at gøre noget ved problemet. Hvordan det præcist skal foregå, ved jeg ikke. Men jeg kan ikke udholde tanken, at #MeToo finder sted i IMU.

Derfor vil jeg slutte denne blog af med et par ord henvendt til dig, der har været udsat for et overgreb, et par ord til dig, der har udført et overgreb og et par ord til alle andre.

Til dig der har været udsat for et overgreb

Du skal vide, at det ikke er din skyld. Du må ikke give dig selv skylden for det overgreb, du har været ude for. Skylden ligger 100% hos den anden part.

Jeg vil opfordre dig til at komme frem i lyset med overgrebet. Fortæl det til en nær ven, en sjælesørger, en præst eller en helt fjerde, men kom frem med det, du er ikke alene, og vi vil gerne være der for dig.

Om du står frem med din historie eller ej, skal du vide, at IMU også er et sted for dig. IMU er for alle - også for dig, der har været udsat for et overgreb.

Til dig der har udført et overgreb

Du ved det måske ikke engang selv - men inderst inde ved du det nok alligevel godt! Du har gjort noget mod et andet menneske imod dennes vilje. Det, du har gjort, er forkert og er alene din skyld.

Jeg vil opfordre dig til at stå ved din handling. Stå ved at du har gjort noget ved et andet menneske, imod dennes vilje. Stå ved at du har krænket et andet menneske. Få sagt undskyld til den du har gjort noget imod. Accepter også hvis den krænkede part har svært ved at tilgive dig. Tilgivelse kan være en lang proces, der ikke bare uden videre er ovre, fordi du siger undskyld.

Når det så er sagt, skal du vide, at der stadig er plads til dig i IMU. Vi er ikke et fællesskab for perfekte mennesker men et fællesskab for mennesker, der behøver Jesus som deres frelser.

Til alle andre

Det kan være svært at være på sidelinjen i overgrebssager, men forsøg alligevel at være der - for begge parter. Vær til rådighed for at de kan komme og snakke med jer. Hjælp begge parter til at placerer skyldsspørgsmålet. Vær venner med dem, og elsk dem.

 

Overgreb er strafbart i Danmark. Har du været udsat for et overgreb, har du derfor mulighed for at melde det til politiet.
newcomic