Del:

Mange mennesker forsømmer den lille lykke, mens de venter på den store

Kan du genkende dig selv i dette citat?* Jeg kan! Hvor har jeg tit ventet på, at livet skulle begynde, når først jeg havde klaret uddannelsen, fundet ægtefællen og fået penge og selvtillid nok på kontoen til at give livet mening. Så skulle det hele blive godt!

Lykken er som at lege Ta’

Du kender nok udtrykket “at jage lykken”. Har du så tænkt over, hvorfor den skal “jages”? Og skal den det? Det minder mig om, da vi legede Ta’ i skolegården. Der var altid en af kammeraterne, som akkurat var hurtig nok til at snyde sig udenom og aldrig blev fanget. Sådan kan lykken virke. Den er så tæt på og alligevel ikke til at få fingre i.

Følelser, der lyver, bremser lykken

For mange handler lykke om et bekymringsfrit liv, at elske og finde mening i livet. Men tit er den største hindring for din egen lykke dig selv. Den kan let slippe fra dig, hvis du vil holde den for dig selv, eller hvis du tænker lavt om dig selv. Hvis du fx synes, du er grim, kedelig og dårlig til alt, begynder du måske at tro på løgnen, at ingen kan lide dig.

Ubevidst har jeg tit troet, at følelser taler sandhed. Føler jeg mig dum, er jeg dum. Føler jeg mig forkert, er jeg forkert. Føler jeg mig som et nul, er det fordi, jeg vitterligt ikke har noget at byde på, som andre ikke langt overgår.

Men sådan hænger det ikke sammen. Følelser siger ikke noget om dig eller din værdi. De fortæller bare noget om, hvordan du har det i dét øjeblik, eller hvordan du opfatter noget, der er sket. Hvor befriende er det ikke!

Lykken er en hvile, ikke en jagt!

Jeg ved, det er uhyre almindeligt at jage lykken og stræbe efter mere her i livet. Det lyder overfladisk og selvisk, men det behøver det ikke være. Faktisk er du - netop du - skabt til lykke: “Jeg ved, hvilke planer jeg har lagt for jer, siger Herren, planer om lykke, ikke om ulykke, om at give jer en fremtid og et håb” (Jer 29:11).

Din lykke er i tråd med, hvad Gud ønsker for dig! Det er ikke et uopnåeligt mål, og det er helt ok at forvente af Gud. I Bibelen strør han om sig med ord om, at du kan hvile i lykken, ikke jage den, og det både materielt og åndeligt. Jeg kan godt lide Sl 4:9 som eksempel på det:

Du har givet mig større glæde i hjertet,

end man har, når der er rigdom af korn og vin.

 I fred kan jeg lægge mig og sove,

for kun du, Herre, lader mig bo i tryghed.

Nok opleves lykken forskelligt fra tid til anden og af og til som en mangelvare. Alligevel er den en del af dit liv allerede nu, og den vokser kun af at blive delt med andre. Den bunder i, at du er elsket og værdifuld for Gud. Han vil glæde dig dybt ind i hjertet og endda give dig håb og længsel efter endnu dybere lykke - små som store.

*Overskriften er et citat af Pearl Buck, 1892-1973