Del:

Læsehest eller boghader?

af
31. juli 2020

Vores kultur er præget af det visuelle, og informationsmængden har aldrig været højere. Flow-TV er yt, og streamingtjenesterne buldrer frem, og vi binger serier som aldrig før.

Mens jeg studerede læste jeg en helt masse, men det var stort set alt sammen faglitteratur – og jeg elskede det. Alligevel var det som om, at jeg blev lidt træt af bøger, og når jeg skulle slappe af efter en dag på studiet, så var der ikke noget bedre end at smække benene op til en god film eller serie.

Nu er det lettere at gøre det sidste end nogensinde før. Netflix, Viaplay, HBO og lignende udbydere giver os lige det, vi ønsker os. Om man er til krimi, sci-fi, romantik, action, så har de det.

Men der er en ting, som er røget ud med udviklingen…

Sænk farten

Jeg har skrevet det før, og nu skriver jeg det igen: Sænk farten! Jeg skriver det lige så meget til mig selv, som til dig, der læser dette. Jeg tror simpelthen, at vi har brug for at blive mindet om en rigdom, der ligger lige foran os: Bøgerne.

Her tænker jeg i første omgang ret bredt. Uanset om man er til tegneserier, romaner, faglitteratur eller noget helt fjerde, så kan tekster bare noget, som de visuelle medier ikke kan. De kan nemlig få os ned i tempo.

Det kræver mere af én, når man skal læse en bog end blot at gribe fjernbetjeningen, men min erfaring er, at outputtet ofte er mindst lige så givende. Og jeg tror, at det hænger sammen med, at ens fantasi bliver aktiveret på en helt anden måde, når man læser, end når man får serveret alt gennemtygget på skærmen.

Guds hellige tekst

Der er også en teologisk pointe at hente her, nemlig at Gud har åbenbaret sig på en særlig måde i form af tekst i Bibelen. Jeg erfarer, at mange kan have svært ved at læse i den, og sådan har det måske altid været, men jeg tror ikke, det er blevet mindre i vores tid, og dette skyldes nok det, som jeg allerede har været inde på.

Men ligesom med andre tekster, så er der virkelig guld at hente i mere end en henseende ved at læse i Bibelen. Ja, det er rigtigt, at vi bliver nødt til at sætte farten ned og aktivere vores fantasi, og vel, der er også mange ting, der er svære at forstå i den, men outputtet er altså også tilsvarende stort.

Indvendingerne

”Jamen, hvordan, hvorfor, jeg orker ikke osv. osv.” Jeg kender dem alt for godt fra mig selv!

Det kræver noget af os at læse. Måske kan det ligefrem være, at du har svært ved at læse, fordi du er ordblind eller lignende, men så er der heldigvis rigtig mange lydbøger, og Bibelen kan også fås på lyd.

Men det kan også være, at det ikke er det at læse, der er svært for dig, men mere det at gøre det, fordi det er nemmere at se noget på en skærm. Så lad mig udfordre dig.

Prøv at læse noget, og tag dig god tid. Det handler ikke om at præstere, men der er guld at hente.

Udfordring: Del en god læseoplevelse med os andre!

* Du kan finde masse af gode bøger på lohse.dk.
newcomic