Del:

Jesus opstod virkelig?

af
6. maj 2022

At Jesus skulle være opstået fra de døde, det virker måske mest af alt som noget, man godt kan forstå, at der var nogen der troede på dengang for to tusinde år siden.

Men var det nu sådan?

Faktisk ikke. Kun nogle få hundrede år efter Jesus gik på jorden, var der én, der skrev, at det var fuldstændig utænkeligt i den græske verden at forestille sig, at nogen skulle opstå fra de døde. Kroppen var jo noget man skulle af med. Så hvis man opstår fra de døde, så var man jo igen fanget i det, man endelig var blevet befriet for.

At Jesus opstod fra de døde er for mig dén beretning, som overbeviser mig om kristendommens sandhed. Det er det tætteste, vi kommer på "the smoking gun". Beskrivelserne i evangelierne om Jesu opstandelse er så underdrevne, at det være øjenvidneberetninger. Hvis det var opdigtet, så kunne man have forventet, at der var blevet overdrevet med flere længder for at overbevise læseren om, at det her er altså sket! For det var jo utænkeligt. Men Jesu opstandelse, der jo også er klimaks i Bibelen, fylder kun nogle få linjer. Der bliver blot fortalt: Det her skete.

Men er det nu så vigtigt?

Joseph Ratzinger, også kendt som den tidligere pave, skrev meget klogt: "Hvis vi tager opstandelsen væk, så var det måske muligt at sammensætte en serie af interessante idéer fra den kristne tradition om Gud og mennesker … men den kristne tro ville være død. Jesus ville være en forfejlet religiøs leder … han ville udelukkende være et menneske, og hans autoritet vil kun række så langt, som vi finder hans budskaberinteressante. … Det eneste sandhedskriterium, der ville være tilbage, er vores egen dømmekraft … Med andre ord, vi ville være alene.”

Hvorfor ville vi være alene, hvis ikke Jesus var opstået fra de døde? Fordi så er der ikke nogen Gud, som har vist sig for os. Så er der ikke mere til vores verden end det, vi oplever og opfatter. Så må vi bare håbe, at det vi ser, og det vi tænker os frem til, holder bare nogenlunde, for ellers bygger vi vores liv på meningsløshed.

Derfor er Jesu opstandelse ikke bare en del af kristendommen, som vi kan vælge at forholde os til eller ej. Nej: Jesu Kristi opstandelse er kristendommen. Og det betyder, at det er begyndelsespunktet for ethvert kristent liv. Det er den opstandne Jesus, vi må orientere os efter.
newcomic