Del:

Jeg vil ikke glemme dig!

af
30. maj 2014

Lovsang fylder meget i IMU, men husker vi at reflektere over, hvad det egentlig er, vi synger?

Det er ikke kun i IMU, at lovsangen fylder meget. Det gør den også i mit daglige liv. For eksempel synger jeg ofte lovsange, når jeg putter mine børn om aftenen. Alt lige fra "Søg først Gud rige" og "Thi således elskede Gud verden" til "Jesus, du har gjort mig fri" og "Jeg vil ikke glemme dig" er på repertoiret.

Netop den sidste sang, som den populære lovsangsleder, Arvid Asmussen, har skrevet over Sl 103, synes jeg er rigtig god. Den har en god melodi og også en god tekst.

Alligevel har det slået mig, at det er en typisk "jeg"-lovsang.

Man synger, at "jeg" ikke vil glemme Gud, og det er også et godt og fromt ønske, men "vil" kan forstås dobbelt. Synger vi "vil", som det, at jeg i kraft af mig selv ikke vil glemme Gud, eller synger vi det, som en inderlig bøn til Gud om, at han må skabe denne længsel i mig?

Den første forståelse ligger os snublende nært. Det er så nemt at ville selv. Nu skal jeg bare tage mig sammen, og så glemmer jeg ikke Gud. Hvis bare jeg koncentrerer mig nok, så kan jeg i kraft af mig selv holde fast ved Gud.

Paulus siger således i Galaterbrevet: "Men nu, da I har lært Gud at kende, eller rettere: er blevet kendt af Gud." (Gal 4,9a). Vi kan lynhurtig tænke, at det er os, der tager initiativet. Det er os, der husker på Gud. Det er os, der bærer ham.

Men hør så dette vers:

"Nu må du blot hænge armene langs siden.

Tro ikke, det er dig, der bærer mig!

Tror du, jeg må holdes oppe hele tiden?

Husk nu på, at det er mig, der bærer dig!" (Sange og Salmer 657, v. 2)

Det er Gud, der har handlet. Han er grunden til vor lovsang.

Derfor tillader jeg mig også engang imellem, når jeg synger Arvids sang at ændre lidt, så jeg efter "Jeg vil ikke glemme dig" synger ekkoet "- og du vil ikke glemme mig!". På den måde bliver jeg mindet om, hvem det egentlig er, der bærer hvem.

Blot et eksempel og opfordring herfra til at tænke over, hvad det egentlig er, vi synger. 

Daniel bor i Grindsted, og er ungdomskonsulent i Region Midt

Du kan læse mere om ham her.
newcomic