Del:

Jeg er religiøs! Men fundamentalist?

af
30. november 2015

Verden er igen blevet sat på den anden ende på grund af terror. Denne gang i Paris, hvor uskyldige mennesker er blevet dræbt. En gruppe religiøse fundamentalister stod bag, og endnu engang er religion blevet stemplet som kilden til ondskab, og sammenhængen mellem religion og fundamentalisme er blevet understreget.

Efter angrebet i Paris kom en tegner fra det franske satiremagasin, Charlie Hebdo, med en kritik af de millioner af mennesker, der havde brugt hashtagget #PrayForParis. Han mente ikke, der skulle bedes. For, som han sagde: ”Vi har ikke brug for mere religion”. Underforstået: religion er årsag til terror!

Fundamentalisme i Danmark

Jeg tror egentlig, de fleste mennesker i Danmark har det ganske afslappet med religiøse mennesker. Bare de ikke tager deres tro alt for seriøst. Men jeg vil faktisk gerne tage min Bibel seriøs og leve efter den som Guds ufejlbarlige Ord - og samtidigt selv tages seriøst og alvorligt. Uden at blive mistænkeliggjort eller nedgjort.

I juli blev videnskabsminister, Esben Lunde Larsens, (V) integritet betvivlet, da han udtalte, at der står ”en skabende Gud bag” menneskets oprindelse. I manges optik kunne han ikke mene dette og samtidigt være minister for et område, der har med rationel tænkning at gøre.

Bibeltroskab vs. saglighed

Men at der overhovedet antydes et problem vidner om en forståelse af, at kristendom og bibeltroskab står i modsætning til saglighed og faglighed. Dermed tegner der sig et billede af, at man som kristen mistænkeliggøres og degraderes til et naivt fjols, alene fordi man tror på Bibelens ord som sandt.

Kristendommen er ikke problemet

Det kan måske være nødvendigt at minde om, at videnskabelig tænkning ikke er en modsætning til kristendommen. Tværtimod har kristendommen rent historisk lært os, at det var fordi, der var en orden og en systematik i naturen, at det gav mening at undersøge, måle, veje og sætte på formel.

Men det overses også, at mennesker, der virkelig lader sig lede af Bibelens ord, hverken bliver samfundsskadende eller terrorister (jo, der er også udført uhyggeligheder i kristendommens navn, men der er netop tale om tilfælde, hvor mennesker handlede stik imod Bibelen – og alligevel kaldte det kristendom).

En kristen – det lader sig forme at Bibelens anvisninger bliver i stedet kærlige over for næsten – ja, selv sin fjende. Han lærer, hvad det vil sige at ofre sig selv – ikke andre – for næstens skyld. Han lærer, at samfundet har en pligt til at holde det onde nede i samfundet. Han lærer, at Gud er kærlighed og imod ondskab. Han lærer, at elske, fordi han selv er blevet elsket først af Gud.

 

Kristendommen er derfor ikke problemet. Den er nærmere en del af løsningen
newcomic