Del:

Jantelovens kraft

af
5. marts 2015

Hvilken stemme lytter du til, når du står foran spejlet? Den hvor det kan skære så dybt i hjertet af sorg over, hvad du ser, eller den som er fyldt af en kærlighed fra oven?

Janteloven har sin jernhånd knyttet om os i et fast greb; både i Danmark, men så sandelig også i os. Ja, den har endda stillet 10 bud op for os om, hvor lidt vi må tænke om os selv, og bud der desværre er indgroede så meget i os, at vi kan have svært ved at bryde løs fra dem igen. Bud nr. 1 lyder: ”Du skal ikke tro, du er noget”. Det er som om, at et helt samfunds stemme fortæller os, at hvis vi så meget, som kigger os i spejlet og tilnærmelsesvis har en følelse af velbehag i, hvad vi ser, så skal vi slå os selv i hovedet, for hvad bilder vi os så overhovedet ind?!

Ydmyghed

Bibelen kalder os til ydmyghed (Ef. 4,2 +1. Pet. 3,8), ingen tvivl om det, men ikke på den jantelovsnedbrydende måde som beskrevet i det ovenstående. De to ting er vist blevet blandet godt sammen i manges hoveder. For når Bibelen taler om, hvem vi er, taler den om noget helt andet. Brug Bibelens ord til at tale imod den stemme, som så let kan overtage indeni hovedet, og som fortæller os, at vi intet er værd. Bibelen siger bl.a.

”Du er dyrebar i mine øjne, højt agtet, og jeg elsker dig” (Jer. 42,4)

Kærlighedens vej

Der er en væsentlig forskel på Jantelovens ti bud og på Bibelens ti bud. De ti bud i Bibelen starter med følgende to bud: Du må ikke have andre guder end mig. Og du må ikke misbruge Herren din Guds navn (5. Mos 5, 7-9). Her bliver der lagt et helt andet fokus for, hvor tingene starter. De starter hverken hos dig eller mig, men hos vores skaber og Herre. Ham hvor alting, også os udspringer fra. For at se hvem vi er, må vi starte med at kigge på ham, og derved kan han få lov at fortælle os, hvordan han ser på os. Det blik han ser på os med er fyldt af kærligheden, fordi Jesus satte os fri fra Jantelovens tyngende bånd.

"Deri består kærligheden ikke i, at vi har elsket Gud, men at han har elsket os og sendt sin søn som sonoffer for vores synder" (1. Joh 4,10)
newcomic