Del:

Har du YouTube-teologi?

af
8. maj 2015

Vores tid bliver mere og mere digitaliseret. Det skaber nogle nye udfordringer – også når vi taler om forkyndelse og undervisning.

Verden er blevet mindre med internettets indmarch. Vi kan med få klik komme i kontakt med websites, der ligger på servere på den anden side af Atlanten. Det er nemt at få adgang til viden, man førhen skulle finde i et leksikon. Mange får desuden en stor del af deres åndelige føde online.

Måske gælder det også for dig?

Jeg er selv barn af vores tid, og jeg tænker, at internettet langt hen ad vejen er en god ressource, som på mange måder kan berige mit og andres liv. Det sker fx ofte, at jeg benytter mig af internettet, når jeg skal forberede mig til en tale – om det så er via Wikipedia, Google, YouTube eller noget helt fjerde.

Alt dette siger jeg, for at jeg ikke skal fremstå som en gammel og sur mand i det følgende. For lige så meget godt, der er at sige om nettet, lige så meget skidt er der.

Intet filter

Situationen er nemlig den, at der sjældent er filter på, når vi søger på nettet, og det gælder også, når vi hører forkyndelse på eksempelvis YouTube. Søger du fx på "the gospel", får du en lang række videoer, som har ret forskellig teologisk indhold. Medmindre du er meget opmærksom, risikerer du at få en ret mudret teologisk udfoldelse og opfattelse af, hvad evangeliet er.

Dette er efter min mening en stor udfordring for kristne i det 21. århundrede.

Paulus skriver: "Prøv alt, hold fast ved det gode, hold jer fra det onde i enhver skikkelse!" (1 Thess 5,21-22), og med det mener han, at vi som kristne skal undersøge alt, hvad vi hører. Vi skal ikke blot sluge alt råt.

Sådan har det altid været, men vi har aldrig før været udsat for så voldsom en informationsmængde som nu – og det gælder også på det åndelige område.

Hvad er dine kriterier, når du ser og lytter til forkyndelse på nettet?               

For du har vel gjort dig overvejelser om det, ikke?

På imu.dk lægges der jævnligt podcasts ud. Tjek dem ud her
newcomic