Del:

Er du indremissionsk?!

af
24. juni 2016

Kan man sige sådan? Og hvad betyder det egentlig?

Er det ikke mærkeligt at sætte "sk" efter Indre Mission og gøre det til et tillægsord? Gjorde man det samme ved politiske partier, ville det vel ikke give mening: "Er du danskfolkepartisk eller liberalalliancesk?". Og dog kan man ifølge retskrivningsordbogen godt rent sprogligt benytte "indremissionsk".

For det andet hvad dækker udtrykket så over? Går det på det teologiske? Eller er det mere noget form- eller typemæssigt, at man fx er kedelig, drikker kaffe eller forsager alkohol, dans og kortspil?

Litteraturens indflydelse

For nylig har filmatiseringen af Hans Kirks Fiskerne været på DR K. Romanen er fra 1928, og den bl.a. har haft stor indflydelse på, hvordan mange danskere ser på IM i dag. I serien bliver "de hellige" portrætteret som usympatiske og selvretfærdige.

Men er der et gran af sandhed i Fiskerne? Var missionsfolkene således dengang? Og hvad med i dag?

På Jesusnet kommenterer Peter Søes på Fiskerne:

"Det betyder også, at "sandhedsværdien" ikke er ret høj, historisk set. Men det er ikke, fordi man ikke - historisk - kan finde eksempler på dømmesyge og bedrevidende missionskvinder eller liderlige, dobbeltmoralske missionærer eller manipulerende præster eller hvad ved jeg. For selvfølgelig kan man det - ligesom man kan finde eksempler på alt muligt andet." (se hele artiklen her)

Situationen i dag

Men mange danskere anser nok desværre IM'ere i dag for at være netop dømmesyge, bedrevidende og alt andet end næstekærlige, og jeg bliver bekræftet i dette i utallige kommentarer på fx Facebook.

I en artikel i Politiken giver Kurt Rønne udtryk for sin frustration over, at vi af mange bliver sat i bås med fx radikale imamer. I kommentarerne til artiklen blomstrer fordommene.

Men en positiv kommentar fanger min interesse. Knud Nielsen skriver:

"Kurt som du ser. Der er ingen nåde. (…) Du kan desværre ikke gøre noget ved det. Det er så stereotypt. Alle andre kan udvikle sig som en politiker der støttede DDR religionen med drab ved muren, blev godtaget pga. sin udvikling. Men ikke en familiefar i Indre Mission."

Har Knud ret?

Er det virkelig ikke muligt at komme IM-fordommene til livs?

Og hvis det er, hvordan gør vi så?

Kommentaren er åben…
newcomic