Del:

Du’ for meget!

af
30. januar 2020

Kender du det med at cykle hjem fra en IMU-aften, eller en aften sammen med vennerne, og aftenens samtaler kører rundt i hovedet. Din rolle i alle samtalerne bliver analyseret. Du har en fornemmelse. En træls fornemmelse af, at alle de andre syntes, du er for meget.

Jeg kender i hvert fald følelsen af at være for meget, altså en oplevelse af at jeg talte for meget, fyldte for meget – ligesom bare var for meget. 

Jeg overvejede, om det bare var mig den var galt med, og derfor noget jeg skulle rette op, eller om der var flere der kendte til det. Derfor har jeg de sidste uger snakket med flere af mine veninder, om de kendte til følelsen. ALLE svarede ja. Men nogen tilføjede, at de kendte til følelsen af at være for lidt – altså en oplevelse af ikke at bidrage nok til fællesskabet eller til samtalen. 

Der er altså et fænomen her. Der er en del af os, som hele tiden vurderer os selv i forhold til fællesskabet, hvilket kan være utrolig udmattende, det kan gøre os usikre og kan være med til at tage frimodigheden fra os. 

Det kan være reelt

”Men Nanna, jeg kender altså nogle personer, som jeg virkelig oplever, er for meget.” Dem kender jeg også. Og jeg tror også, at jeg nogle gange har fyldt meget i fællesskabet, fordi jeg snakkede meget og kom til at lave en ”hokus-pokus-Nanna-i-fokus”.

Der har også været nogle gange, hvor jeg har savnet, at nogen af de andre deltog mere i samtalen. Nogle gange tror jeg, det har været en dårlig cocktail, for efter sådan en aften kunne den ene sidde med oplevelse af at være for lidt og den anden med oplevelsen af at være for meget. Men hvad gør vi ved det?

Nikolaj Stokholms Visdom

Nikolaj Stokholm var i Go´aften live d. 15. januar, hvor han siger: ”Hvis man er genert, får man at vide, at det er galt, hvis man er for vild, får man også at vide, at det er for galt. Det man er for meget, får man altid at vide er galt. Man skal helst være lidt udglattet. Det synes jeg er noget pjat, man skal hellere omfavne, det man er.” (Se klip fra indslaget HER)

Jeg er simpelthen så enig med ham. Gud har skabt os forskelligt, og vi skal omfavne vores forskelligheder, og skabe plads til, at vi hver især kan være dem vi er. 

Vejled hinanden

Hvad er det egentlig jeg vil med denne blog? Jeg vil bare rigtig gerne, at vi får os en snak om oplevelserne af at være for meget eller for lidt.

For når vi cykler hjem fra IMU og hyggeaftner, kunne det da være fedt, hvis det var samtalernes emner, der kørte rundt i hovedet på os og skabte nye refleksioner, i stedet for vurderende tanker om vores måde at være på den aften.

Vejen dertil kender jeg ikke 100 %. Men jeg tror der ligger noget i, at vi starter med at anerkende med ord overfor hinanden, at vi er glade for hinanden i fællesskabet, og det vi hver især bidrager med. Og så måske snakke med hinanden om, hvordan vi giver plads til alle – så ingen er for lidt eller for meget.

For hvor kunne det være dejligt, hvis vi kunne droppe vurderingen af os selv, og i stedet spekulere videre over indholdet i vores samtaler.
newcomic