Del:

Det smukke kors

af
8. juli 2021

Jeg ser faktisk mange kors ude i verden. De fleste bæres smukt rundt om halsen, men jeg er bange for vi har glemt hvad korset egentlig betød – og betyder den dag i dag. Er korset blot et accessory/tilbehør der skal passe til din tøjstil eller tillægger du den mere betydning end det?

Korset som smykke

Jeg har i mange år båret forskellige smykker rundt om halsen. Som oftest er motivet et kors, fordi jeg synes det er vigtigt, men samtidig fordi jeg finder motivet smukt. Jeg har endda mødt flere af mine venner der ikke kalder sig kristne, der går rundt med korset som smykke uden at tillægge det mere værdi end det overfladiske. Gør jeg også det? Er det for at fremhæve mig selv at jeg går med korset? På Jesu tid var vi alle blevet hånet for at gå med et kors om halsen. Det værste dødsredskab rundt om halsen!? Man går jo heller ikke rundt med guillotiner om halsen i dag i Frankrig!

Korset som symbol

Korset er i sig selv et symbol og et minde om en ekstraordinært grusom død – på ingen måde smukt. Faktisk direkte modbydeligt at have som et symbol i det hele taget. Et utal af mennesker der har skreget i smerte mens deres livsånde forlod deres krop, er døde på korset. Der var ingen ære i korset – ingen status eller noget fornemt. Helt simpelt er det hjerteskærende at mindes korset. Det var enden, nederlaget. Ja man kunne ikke få et større nederlag end korset. Jeg vil endda gå så langt som at sige at hvis man går med korset om halsen som smykke kan det ses som et hån mod alle der har lidt en frygtelig død på dette torturinstrument.  

Det smukke kors

Alligevel gør vi det, men kan vi tillade os det? Jesus ændrede svaret på det spørgsmål efter hans død og opstandelse. Jesus oplevede det skammeligste nederlag på korset ved at dø i smerte. En hån mod ham som person, en hån mod alle der kendte til ham. Korset blev symbolet på nederlaget. Lige indtil han stod op fra de døde igen. Det største nederlag blev vendt til sejr. Symbolet på nederlag blev vendt til symbolet på sejr. Derfor bør vi tænke over det, når vi tager korset om halsen som et smykke. Korset er det smukkeste symbol set gennem Jesus. Det er symbolet på kærligheden til døden. Det må aldrig blot blive et accessory. Det er symbolet på selve livet som vi har fået givet af Jesus. Et symbol på tilgivelse og den ultimative opofrelse i kærlighed til dig og mig. Derfor kan vi i sandhed snakke om ”Det smukke kors”.