Del:

Det er godt at takke Gud

af
29. april 2016

Lige nu fylder lovsangen mere end nogensinde før i mange kristne fællesskaber. Det er virkelig fantastisk og glædeligt, men det kræver også, at vi forholder os til, hvad det egentlig er, vi synger.

Det er helt tydeligt at høre, at lovsangen for mange har afgørende betydning for deres tro og erfaringer med Gud. Derfor bliver det også relevant at stille sig selv spørgsmålet: Hvad er egentlig gode lovsange?

Jeg har i min optimistiske ungdom forsøgt mig som sangskriver, uden det store held, så jeg kan ikke henvise til en samling perfekte lovsange (hvis sådanne findes) med mig selv som skribent. Til gengæld har jeg i løbet af det sidste halve år fået mulighed for at være med i et projekt i IMU, hvor forskellige sangskrivere har skrevet nye lovsange med afsæt i kerneværdierne. Det har været en helt vildt fed oplevelse, og det har givet mig et indblik i, hvad styrkerne og udfordringer er, når vi taler om lovsange.

Når ord bliver til liv

Lovsange kan virkelig sætte nye ord og toner på nogle kendte og til tider fortærskede sandheder, og det er befriende. Jeg har personligt mange små sætninger fra sange, der er kommet til at betyde utrolig meget for mig, og det gælder både i nye lovsange og ældre salmer. 

Det er simpelthen som om, at der er nogle ting, som jeg på en anden måde kan tage til mig og leve af, når jeg får det ind gennem en sang. Så en stor tak skal lyde til alle jer, der på den måde fortsat er med til at berige og styrke min og mange andres tro.

Lovsangenes udfordringer

Der er dog også nogle udfordringer, når vi giver lovsangen en så central plads. En af dem, er, at mange, måske især nyere sange, kan have en tendens til at blive noget snævre i deres indhold. Det er på sin vis fair nok, da en sang i sig selv ikke skal rumme hele paletten af teologiske dogmer. Det er nu en gang ikke et teologisk dokument, men et kunstnerisk udtryk med det formål at give Gud ære og opbygge fællesskabet.

Det er særligt i forhold til det sidste ben, at vi fortsat har brug for en samtale om, hvordan vi stræber efter, at de sange, vi synger, både rummer en dybde og en bredde, når det kommer til troen og livet. Der skal være noget af leve af for fællesskabet. Det gælder både den enkelte sang, men særligt det samlede billede.

Det er indlysende, at hvis jeg udelukkende synger sange om Jesu kærlighed til mig på korset og ikke andet, kommer det til at gøre noget ved mit forhold til Gud, og til mennesker omkring mig. Lovsangen må i det store billede tilstræbe både at rumme Guds væsen i hele hans utrolige vælde og samtidig rumme menneskelivet i alle dets facetter.

Men hvad tænker I? Hvad kendetegner gode lovsange?
newcomic