Del:

Av min bøn

af
20. juni 2014

Hvad sker der når jeg ber? Bliver det bare rutinen der tager over? Mener jeg det jeg ber om? Ber jeg bare for at tilfredsstille min egen dårlige samvittighed? Problemet er jo at Gud kender alt!

Jeg blev for et par uger siden opmærksom på noget, som jeg nok vidste i forvejen, men som jeg på en eller anden måde havde glemt essensen af: Gud ønsker, at vi beder oprigtigt og ikke i floskler.

Abraham bad for Sodoma og Gomorra. Abraham bad inderligt om at Gud skulle bevare de troende i byerne. Abraham opdagede flere gange, at der ikke var så mange i byerne, som troede på Gud, men det gjorde ikke at han opgav – han bad bare en ny bøn til Gud.

Beder du for din by?

Og så ser jeg på mig selv: Jeg ber for det første ikke nok for min by (hvis overhoved). Og når jeg endeligt gør det, mener jeg det så? At der må være flere i byen som må lære ham at kende? Og hvis jeg så erkender, at det jeg beder om ikke kan lade sig gøre, beder jeg så en ny bøn til Gud?

Jeg er bange for, at jeg ofte falder tilbage i rutinen i bønnen, når det jeg bad om i første omgang ikke ser ud til at ske. Og når jeg mener rutinen, så mener jeg, at jeg stadig beder om det, men uden forhåbningen/forventningen om Guds indgriben. Og hvis jeg ikke falder tilbage i rutinen, så stopper jeg måske min bøn?

Av, der skal gøres noget

Så bliver min bøn mere for at pleje min dårlige samvittighed – så kan jeg sætte kryds ud for det, for nu har jeg husket det! Men den slags bøn, er den ikke meget lig den farisæeren beder i Luk 18, 9-14? Hvis den er, så er der et problem, for Jesus fremhæver jo tolderen, for hans oprigtighed og ydmyghed.

Men hvordan bede oprigtigt, når man ikke føler at Gud svarer, eller når Gud føles fjern? Igen: Se på tolderen! Tolderen bad: Vær mig synder nådig! Bed om at Gud om drage dig ind til sig. At Gud igen må føles nær og vedkommende – at han igen må blive vores kærlighed.

Så hvis du også ser på din bøn, og tænker: Av, der skal gøres noget! Så gør det. Men start ikke stort, start ærligt. Start med at bekende og erkende, og lad Gud drage dig ind til sig. Det kan dog kræve udholdenhed, ligesom det gjorde for Abraham!

 
newcomic