Del:

Ad h... til!

af
31. oktober 2014

Nogle emner kan det være let at have en holdning til, hvis man bare lader være med at overveje konsekvenserne af ens holdning. Sådan har jeg det med helvedet.

Jeg er typen, der har en mening om næsten alt mellem himmel og jord. Alligevel er der nogle ting, jeg ikke har lyst til at tale om, og en af dem er helvedet. Ved et tilfælde faldt jeg over to gamle taler på nettet, som satte en masse tanker i gang. Når jeg siger gamle taler, så mener jeg virkelig gamle taler. Den ene var ”Sinner in the Hands of an Angry God” af Jonathan Edwards fra 1741 og den anden var ”Omvend deg – nå!” fra 1953 af Ole Hallesby. Det var vanvittigt udfordrende og provokerende at læse de to taler, og det har efterladt mig med rigtig mange spørgsmål og overvejelser.

Ekstrem konfrontation

Ole Hallesby siger på et tidspunkt direkte henvendt til de uomvendte: ”Du ved, at hvis du faldt død om på gulvet i dette øjeblik, så faldt du lige ned i helvede” Det er virkelig et provokerende citat. Han konfronterer lytteren direkte, og jeg må erkende, at jeg næsten ikke kan holde det ud. Jeg får lyst til at løbe skrigende bort. Det kan man da ikke sige.

Jeg siger ikke, at denne konfrontation er den rigtige vej, når vi skal tale om, hvad der sker, når livet her på jorden er forbi. Alligevel udfordrer det mig, for jeg må erkende, at jeg ofte kan ende helt i den anden grøft og helt lade være med at tale om helvedet som en virkelighed.

Hvis vi troede…

Når jeg læser i Bibelen, er jeg ikke i tvivl om, at fortabelsen/helvede er en realitet, men alligevel ramte det mig, da jeg hørte følgende citat i en prædiken:

Hvis vi troede, det vi siger, så ville vi leve anderledes

Det er utroligt sigende for mit forhold til ordet helvede. Det kan godt være at jeg siger, at jeg ikke er i tvivl om, at helvedet findes, men det er udelukkende min hjerne, der har det sådan. Når jeg virkelig mærker efter stritter alt i mig imod, og konsekvensen er, at jeg på mange måder ikke lever som om, helvedet er en realitet. Det udfordrer mig grænseløst, at udtrykket ”ad helvede til” ikke bare er et kraftudtryk, men kan være en virkelighed.
newcomic