Del:

Præsten og psykologens argumenter for at vente med sex

IMU
11. december 2017

Mathias Secher Rom, der er præst i Bramming Frimenighed og psykologistuderende Charlotte Falch Rasmussen giver deres bedste argumenter for, hvorfor man skal vente med sex, til man er gift.

Teologens bedste argumenter

1: Guds spilleregler

I Ludo er der spilleregler. Hvis jeg ikke vil slå med terningen, men bare rykker min brik, som jeg har lyst til, følger jeg ikke spildesignerens regler og ødelægger spillet for mig selv og mine medspillere.

Gud har også nogle grundspilleregler for min seksualitet: Da Gud havde skabt Adam og Eva, sagde han: »Derfor forlader en mand sin far og mor og binder sig til sin hustru, og de bliver ét kød« (1 Mos 2,24).

De tre trin er den ramme, som designeren, Gud, har sat for min seksualitet. At blive ét kød er helt klart det seksuelle, men det er også juridisk, fordi man står inde for hinanden offentligt. Og desuden er man også pludselig tættere på hinanden, end man for eksempel er på sin øvrige familie.

2: Et spejl af relationen til Gud

Ægteskabet er et spejl af vores relation til Gud: »Som den unge mand tager jomfruen til hustru, tager din genopbygger dig til hustru, og som en brudgom fryder sig over sin brud, fryder din Gud sig over dig« (Es 62,5).

Spillereglerne er vigtige for Gud, fordi der er meget på spil! Der er ikke kun tale om en relation mellem familiemedlemmer, men mellem Gud og mennesker.

Du er ikke Guds nummer to eller tre. Du er Guds førstevalg! Der var ikke nogen før dig. Du kommer ikke efter et andet mislykket forhold, og så prøver han lige en ny. Gud tager dig ikke på prøve. Fordi Gud er sådan mod os, så er det også spillereglerne for ægteskabet.

3: Vi skal vandre i lyset

Paulus siger: »Men kan de ikke være afholdende, skal de gifte sig; for det er bedre at gifte sig end at brænde af begær« (1 Kor 7,9). For Paulus er der intet alternativ, hvor man kan komme af med begæret ved at have sex uden at være gift. Det er enten hele pakken eller ingenting.

Her ser vi et eksempel på, hvordan designerens spilleregler 1, 2 og 3 omsættes til praksis i en konkret situation. Bibelen siger, at vi skal vandre i lyset. Søg ind mod Guds lys i stedet for at gå rundt langs gråzonen for lige at tjekke, hvor lyset ikke rammer.

Hvis jeg giver min kæreste eller forlovede andre betingelser, end Gud giver mig, så ødelægger jeg både spejlet og »spillet«. Det betyder ikke, at det ikke kan genskabes. Gud er nådig og tilgiver også seksuelle fejltrin, men vi skal ikke kalkulere med Guds tilgivelse.

Mathias Secher RomOver grænsen

Mit bedste råd til dem, der fortryder, at de har haft sex før ægteskabet, er at gå til skriftemål. Kontakt en leder i kirken og sig, at du gerne vil have et skriftemål. De har selvfølgelig tavshedspligt.

Jeg kender ikke nogen, der vil tage dårligt imod én, der søger skriftemål, for det bedste er at kunne tilsige andre mennesker syndernes forladelse! Guds tilgivelse er ikke anderledes i skriftemål, men den opleves ofte stærkere. Og der er altid en vej tilbage til et godt liv!

Psykologens argumenter

1: Lær hinanden at kende

Charlotte Falch RasmussenLad mig først og fremmest slå fast, at ens seksualitet ikke er noget, man skal skamme sig over. Lyst til sex er en helt naturlig del af at have en seksualitet. Det er også helt normalt at have lyst til sex med sin kæreste. Vi er heldigvis indrettet med en lyst til både fysisk og mental nærhed med andre. Nogle gange kan lysten til sex bare fylde så meget, at man glemmer at stoppe op og spørge, hvad der følger med.

At vente med sex betyder, at du og din kæreste sætter lysten på pause for en tid. Pausen udfordrer jer til at finde ud af, om I vil hinanden - ikke kun nu, men også på sigt. Find ud af, om I fungerer godt sammen, kan tale sammen, har noget til fælles, har samme værdier, kan se en fremtid sammen og så videre.

Det er rigtig godt og sundt, at kende hinanden på et mentalt plan, før I lærer hinanden at kende på et fysisk plan.

2: Brug for trygge rammer

God sex er ikke bare en fysisk aktivitet, men også noget hvor man lader et andet menneske komme meget tæt på en som person. Man kan sige, at sex både gør dig nøgen mentalt og fysisk, så du er stillet helt sårbar over for et andet menneske.

Den sårbarhed kræver enorm tillid og intimitet fra en person, der lover dig, at han eller hun vil dig uanset hvad. Sex er sjældent godt det første stykke tid, så det kræver nogle gode rammer, hvor du kan føle dig sikker, og I sammen kan øve jer.

Den sikkerhed, tillid og intimitet som god sex kræver, lover man hinanden i ægteskabet. Her behøver du ikke være bange for, at din partner smutter, fordi du delte noget svært om dig selv, eller at sex var lidt akavet i starten.

3: Sex har konsekvenser

Sex gør noget ved os – både ved vores krop og vores sind. Det er vigtigt at være bevidst om, at sex både kan have gode og dårlige konsekvenser. Sex kan være noget af det mest fantastiske mellem to mennesker og kan være med til at styrke forholdet. Desværre kan sex under de forkerte omstændigheder også være noget af det mest ødelæggende, der sætter ar på sjælen.

Når du går ind i et seksuelt forhold til et andet menneske, så gør dig nogle tanker om, hvordan det kan påvirke jer hver især kropsligt eller psykisk. Overvej, hvad en uønsket graviditet eller kønssygdomme vil gøre ved dig eller din kæreste.

Hvad sker der, hvis I har sex og slår op? Hvad gør det ved jer, hvis den ene af jer føler sig tvunget til sex? Hvad hvis en af jer fortryder at have haft sex? Vi skal ikke være sex-forskrækkede, men være klar over, hvor vild og fantastisk sex er. God sex kræver trygge rammer, hvor vi passer på hinanden.

Artiklen er fra GEIST fra december 2017, hvor temaet var "Sex før ægteskabet". Find det på imu.dk/geistnewcomic