Del:

Hvorfor står der så meget om sex i Bibelen?

Leif Andersen
22. marts 2013

Der er ikke mange skrifter i Bibelen, hvor der slet ikke står noget om sex.

Det kan godt være lidt af en kind-rødmende oplevelse at læse visse steder i Den hellige Skrift. Der står betydeligt mere om sex i Guds ord, end der gør i salmebogen eller en gennemsnitlig prædikensamling.

Det kan godt undre. For skulle den ikke handle om åndelige, evige værdier? Men det er der nok tre grunde til:

For det første

Den handler så meget om mennesker. Bibelen handler ikke bare om Gud. Og sex fylder ufatteligt meget i menneskelivet. Både som en voldsom og vidunderlig livskraft og som en destruktiv, livsødelæggende afsporing. Og derfor ville det være alarmerende og unaturligt, hvis en helligskrift, der vil skildre menneskelivet, som det faktisk er, og mødet mellem Gud og mennesker, som det faktisk foregår, så ville forholde sig tavs lige på det punkt.

For det andet

Sex er en af Guds gaver. Den hyldes i Højsangen med udtryk så saftige og dampende, at man bliver helt genert. Der er afsnit i Højsangen og i mosebøgerne og hos profeterne, man næsten ikke kan få sig til at læse højt. Bibelens fortællinger følger faktisk flere steder mennesker helt ind i soveværelset! For seksualiteten er definerende for det at være menneske, uanset om man bliver gift eller ej; vi er seksuelle væsener allerede fra skabelsen: ”Derfor forlader en mand sin far og mor og binder sig til sin hustru, og de bliver ét kød. Adam og hans kvinde var nøgne, men de skammede sig ikke.” (1 Mos 2,24f).

For det tredje

Næsten intet er så ødelæggende for menneskelivet og gudsforholdet, som fejlslagen og afsporet seksualitet er det. Siden syndefaldet har vi ikke kunnet være nøgne sammen uden at skamme os – undtagen ét sted: i ægteskabet. Og derfor er det også naturligt at være genert ved seksuelle emner! Bare de ikke fortrænges og forties. Voldsomme naturkræfter kan gøre gavn på kraftværkerne; men slippes de løs på mennesker uden afskærmning, kan de rive alt i stykker. Det gælder også seksualiteten. Det oplever vi ved porno, det oplever vi ved utroskab, det oplever vi ved ensomhed, ved frustreret og ulykkelig seksualitet. Derfor skal sex indhegnes og retledes, så den kan være den vidunderlige kraft til både glæde og nyt liv, som det var Skaberens hensigt. Og derfor indeholder Bibelen ikke bare bud til regulering af menneskelivet, men meget konkrete livshistorier om både gode og skrupforkerte udbrud af seksualitet.