Del:

Fremelsk fed feedback

Daniel Præstholm
17. oktober 2019

Vi lever i en evalueringskultur, hvor alle mener noget om alt og ofte giver udtryk for det. Det gælder også i kristne kredse, men hvordan skaber vi en kultur, hvor feedbacken er med til at bygge op og ikke rive ned?

Har du nogensinde prøvet at blive "pillet ned", efter du er kommet med en god idé, har stået for et arrangement eller har holdt en tale? Der er ikke ret meget, der er mere demotiverende.

Én negativ kommentar kan trumfe alle de positive, og det kan være en mavepuster, fordi det man kom med var hjerteblod. Og dog har vi brug for responsen for at vokse i tjenesten, så hvordan gør vi?

Tænk før du taler

På de sociale medier virker det nogle gange til, at mange kommenterer uden at have tænkt over det, de lukker ud, og dette sniger sig også ind, når vi evaluerer kristne events - det er en usund tendens.

Overvej, om din kritik egentlig er berettiget, og forsøg så på at levere den så hensynsfuldt som muligt. Det kunne jo også være, at det var dig selv, der tog fejl i din vurdering af situationen.

Overvej også, hvornår du giver din respons. Når fx en forkynder lige er kommet ned fra talerstolen, så kan denne godt være ret sårbar. Måske det bedste er at vente lidt med at sige det, du har på hjerte?

Hold bolden på egen banehalvdel

Jeg tror, vi er mange, der skal øve os i, at formulere os mindre kategorisk og mere nænsomt.

I stedet for at levere feedback i en konstaterende du-form, kan man øve sig i at beskrive, hvordan ens erfaring var af den givne situation. Det er jo ikke sikkert, at den er dækkende for alle tilstedeværende.

I parterapi bruges udtrykket "at besøge hinandens øer". Man giver plads til den anden og respekterer, at der kan være forskellige opfattelser af den samme situation.

En lignende tankegang kan gøre noget godt for vores feedback-kultur.

Fremhæv det gode

Nogle gange kan der måske også være en tendens til, at man kun nævner alt det negative. Lad os i stedet blive bedre til at fremhæve det gode.

Opmuntringen er med til at motivere og give lyst til at arbejde videre, og når man har givet modtageren en god pude af det gode, så er det også nemmere at høre den feedback, som handler om det mindre gode, som der muligvis skal forbedres.

Lær at modtage feedback

Det kan være svært at modtage kritik, men det må vi også øve os i. Er responsen leveret i respekt, må vi øve os i at tage imod den i respekt, for måske er der noget om sagen.

Det handler ikke om, at man skal lægge sig fladt ned, men heller ikke om, at man skal lukke ørene. Det handler om at lytte til, hvad den saglige feedback peger på, og så tage det til efterretning, som man kan bruge videre. 

På den måde bliver feedback til en frugtbar proces, som kan hjælpe os med at vokse i den tjeneste, som Gud har sat os i.

Hvad er dine erfaringer med feedback i det kristne fællesskab?newcomic