Del:

Vigtigt at snakke om alkohol og festkultur

af Anette Ingemansen
10. februar 2022

Man skal kunne stå inde for, hvad man gør. Derfor er det vigtigt at få snakket om alkohol og festkultur, mener IMU’ere. Impuls nr. 3 har et tema om "unge og festkulturer". Her er flere IMU'ere blevet interviewet omkring hvordan de har det med fester og alkohol.

Der er vigtigere ting end fester og alkohol

Festkultur og alkohol er ikke det største samtaleemne i IMU i Øster Snede.

»Når vi snakker om det, prøver vi at gøre det på en naturlig måde, hvor der er plads til forskellige meninger og erfaringer. Som unge prøver vi jo grænser af på alle mulige måder,« siger Alexander Gamborg.

»Men vi snakker om, at alkohol ikke skal fylde det hele, der er andre ting, som er vigtigere.«

Han sidder sammen med den lokale IMU-formand, Tobias Rohde Jensen, i missionshuset, som 58 IMU’ere har indtaget til deres kollektivuge.

»Jeg tror, der er en udbredt holdning i vores IMU om, at vi godt kan drikke alkohol for at have det hyggeligt, men vi skal kunne styre det, uden at det går over gevind. Der er forskel på, om man hamrer en hel kasse øl ned og går helt amok, eller om man hygger og drikker et par øl,« fortæller Tobias.

Mine kristne venner har højere prioritet

Begge IMU’ere har gået håndværkervejen. Alexander som tømrer og Tobias som elektriker. De har forskellig erfaring med festkulturen.

»Jeg begyndte på min uddannelse for et halvt år siden, så jeg har ikke prøvet det så meget. Jeg har en gang været i byen med nogle fra klassen. Vi fik en øl og havde det hyggeligt,« fortæller Alexander.

»Jeg tror, at det kan gøre noget godt at tage med til en fest og hygge mig med mine kammerater over en øl eller to. Men det er ikke noget, jeg kommer til at gøre meget i. Dertil betyder fællesskabet med mine efterskolevenner og venner i IMU meget mere. Vi har så meget andet at give os til.« Han har nogle klare holdninger til alkohol.

»Hvis jeg skulle tage til en fest med vennerne fra klassen, ville jeg sætte nogle klare linjer for, hvor meget jeg må drikke i løbet af en aften – for ikke at risikere, at det ender et sted, hvor jeg ikke kan styre det, for der vil jeg ikke hen. Dagen efter skal jeg kunne stå inde for, hvad jeg har gjort,« siger Alexander.

Var helt nede på jorden

På efterskolen fik Tobias og de andre at vide, at når de skulle videre med deres uddannelser og kom ud blandt unge, som stod et andet sted, så ville de blive mødt med fordomme og spørgsmål om, hvorfor de ikke drikker.

»Der gik ikke mange uger, før det, jeg havde hørt på efterskolen, blev skudt til jorden. Jeg kom ind i en klasse, hvor mine kammerater var helt nede på jorden omkring kristne. De havde ikke behov for at drikke sig fulde hver weekend og snakke om det,« forklarer Tobias.

»Jeg har nogle gange været i byen med mine kammerater. Jeg kan godt nyde en øl eller to, og jeg har ikke behov for mere for at have det sjovt. Det er vigtigt, at jeg til enhver tid kan stå inde for det, jeg har sagt eller gjort over for andre.«

Det er ikke alkoholen der er i fokus

Festkultur og alkohol har været oppe at vende i IMU i Randers. En aften snakkede de om det ud fra hæftet Skab trygge rammer, som også tager andre emner op.

»Vi er meget forskellige i alder og er derfor forskellige steder i livet. Jeg fornemmer ikke, at festkulturen har den store interesse for dem, der går i gymnasiet. Det har ikke fyldt så meget.

Jeg oplever, at vi kan tale åbent om det. Og vi accepterer, at vi kan have det forskelligt med alkohol,« fortæller Anna-Kirstine Fredsgaard Feldtmose, der er formand for en gruppe på omkring 20 IMU’ere.

»Når vi har et arrangement i Randers IMU, for eksempel en weekendlejr, er der ikke alkohol, men hvis vi selv inviterer, har der nogle gange været alkohol. Det har altid været på et ‘vi drikker for at nyde detplan’. Der er alkohol, men det er ikke det, der er i fokus.«

En fest var nok

Anna-Kirstine var til en fest, da hun gik på HTX.

»Jeg syntes ikke, at det var så sjovt, så jeg tog hjem. Jeg kunne bedre lide at være med til fredagsbar, hvor man over en øl eller sodavand kunne snakke eller spille,« fortæller Anna-Kirstine.

»Jeg har aldrig haft lyst til at drikke meget.«

I kollektivuge snakkede Esbjerg IMU om festkultur

I IMU skal der være plads til at tale om de emner, som ellers er svære at snakke om, og vi skal kunne tale sammen og lytte til hinanden uden at dømme hinanden.

Det siger Clara Eskesen Sønderskov, der går i 3. g og er formand for IMU i Esbjerg, hvor de fleste går i gymnasiet og har festkulturen inde på livet.

»Vi har lige haft en kollektivuge, hvor vi havde en god samtale om det. Den drejede sig blandt andet om, hvor svært det kan være at navigere i, hvad man bør gøre som kristen, og hvad man selv egentlig har lyst til, og hvor man skal sætte grænsen.«

For dem jeg omgås

Clara deltager i gymnasiefester. Hun har en lille regel om, at hun kun drikker en genstand.

»Jeg gør det ikke så meget for mig selv, men mere for dem, jeg omgås. Jeg vil gerne vise dem, at man godt kan feste og være en kristen. Der er mange, som stiller mig spørgsmålet, om jeg godt må drikke alkohol, og så siger jeg, at det må jeg gerne. Jeg vælger bare ikke at drikke mig fuld,« siger Clara.

»Jeg går med til gymnasiefester, for jeg tror på, at vi skal møde vores medmennesker, hvor de er. Og helt ærligt, de fleste unge er til festerne, så det må være der, hvor vi tager hen for at snakke med dem. Jeg vil gerne tage Jesus med ind i festmiljøet og vise, at unge kristne ikke kun sidder i kirken om søndagen, men gør mange andre ting.«

Måske er det svært for nogle at fortælle om deres fester

I Aalborg IMU har de ikke haft alkohol og festkultur oppe som et emne til et møde.

»Jeg ved ikke lige, hvordan folk snakker om det. Hvis de gør det, bliver det nok mest under den løse snak. I de situationer er jeg ikke sikker på, om det bliver håndteret hensigtsmæssigt. De fleste i IMU mener nok, at man godt kan tage til en fest og tage en øl. Men grænsen går, hvis man drikker for meget. Så kan det godt være svært for nogle at sige, hvis de har været afsted en weekend og har festet igennem. Måske er de bange for at blive set ned på. Der skal være plads til, at vi har forskellige holdninger. Måske er det et emne, vi skal have fokus på,« fortæller Andreas Ellegaard Svendsen, der er formand for en gruppe på cirka 30.

Han er nogle gange med til festerne på studiet.

»Jeg tager med til fest på grund af det sociale fællesskab med de andre. Jeg er mest til cola. Det vil jeg lige så gerne drikke som alkohol. Jeg har aldrig set pointen med at få for meget at drikke. Jeg mener, at man skal kunne stå inde for det, man gør og have kontrol over situationen,« siger Andreas.

Artiklen er fra magasinet impuls. Find flere artikler og få et godt tilbud på et abonnement på imt.dk.31. marts 2022

IMUs nye kommunikationskoordinator skal hjælpe med, at IMUs budskaber når ud...[mere]

17. februar 2022

Bibelen taler positivt om alkohol, men advarer mod beruselse og misbrug. Det...[mere]

11. januar 2022

Den stort anlagte ECHO-konference udsættes i et halvt år og afvikles i stedet...[mere]

6. december 2021

Et ambitiøst pladeprojekt satte medlemmerne Af nordlys lovsang i gang med at...[mere]

newcomic