Del:

Vi må acceptere at folk er på en rejse

af Marie Lerche Nygaard
29. april 2020

Hvis der skal være plads til at fejle i et kristent fællesskab, skal snakken om sårbarhed trænes.

Det kristne fællesskab skal øve sig i at snakke om det, der er sårbart, hvis det skal kunne håndtere, når nogen dummer sig. Selvom samtalerne kan være svære, er de afgørende, fordi de kan forebygge mange problemer, mener Frederik Svinth, der er uddannet kaospilot.

»Hvis vi skal skabe et fælleskab, der kan rumme, at du falder ud over kanten og bryder med reglerne, så handler det om at foregribe det. Før vi fejler, skal vi turde gøre os sårbare overfor hinanden. Ellers får vi svært ved at håndtere det, når nogen fejler eller kommer galt afsted,« siger Frederik.

Han står bag samtalespillet SNAK og arbejder som foredragsholder, hvor han blandt andet taler om relationer, fællesskaber og gode samtaler.

»Det, vi skal forstå, er, at vores sårbare fortællinger er med til at gøre os menneskelige og nemmere at relatere til. Det at gøre sig sårbar overfor et menneske er at binde sig til et menneske. Et af de dybeste behov, vi har som mennesker, er at føle, at vi hører til. At vi har et sted, hvor vi må være, og hvor vi må være os selv. Vi behøver ikke passe ind, men vi har brug for at høre til et sted.«

Ingen nemme løsninger

Mange vil nok mene, at de i deres kristne fællesskab er gode til at snakke om det, der er svært, april 2020 men det er langt fra altid tilfældet, vurderer Frederik.

»Jeg tror, mange fællesskaber tænker, at de er ret gode til det. Men i virkeligheden er det ofte kun nogle få stykker i fællesskabet, der er gode til det. Folk, der står i en lederposition, er sandsynligvis ret gode til at dele og åbne op. Men det er resten ikke nødvendigvis.«

Ønsker man at gøre fællesskabet til et sted, der kan rumme fejlene, er det derfor ikke nok, at en bestyrelse eller et udvalg beslutter sig for at ville rumme fejlene.

»Vi skal anerkende, at det at være til stede i sårbare samtaler ikke kommer naturligt for folk. Det er ikke nemt for alle, og det kan føles akavet. Men i stedet for at undvige det og prøve andre løsninger, så er vi nødt til at lave fællesskaber, der hylder og dyrker sårbarheden,« understreger kaospiloten.

Snak med hinanden                       

En del af løsningen kan for eksempel være at lægge op til samtaler med nogen, man ikke kender så godt på forhånd. »Det her er ikke kun noget, vi skal gøre i vores nærmeste relationer. Det kan rent faktisk være fantastisk at have gode samtaler med nogen, man ikke kender så godt, fordi der er mindre på spil. På den måde kan man være mere ærlig og skabe en større forbundethed. Det skaber også en større ansvarlighed i fællesskabet, hvis man en dag står i en svær situation, hvor nogen har kvajet sig,« siger han.

Desuden er det vigtigt, at man tør italesætte, at det med at være kristen ikke kun gælder, når man mødes med sin IMU. »Troen må ikke blive en klub. Den skal være vores hverdag og vores liv. Det kræver også, at vi kan rumme hinandens forskelligheder. Vores venskaber og fællesskaber må ikke være afhængige af, at vi er ens, for så kommer vi til at gå med vores fejl hver for sig, indtil vi til sidst ikke kan holde til det mere.«

Et hegn eller en brønd

De kristne fællesskaber har altid være præget af meget tydelige retningslinjer, og det har mange steder sat et tydeligt skel mellem dem, der var med i fællesskabet, og dem, der var udenfor.

»Når reglerne er så tydelige, så virker det voldsommere, når du træder ved siden af. Det er som med en flok får, man har sat et tydeligt hegn omkring. Hvis man nu i stedet for at sætte et hegn op gravede en dyb brønd til fårene, så der altid var rent vand inde i midten, så ville de altid komme hjem igen,« siger Frederik.

På samme måde ville det bedste for et kristent fællesskab være at fjerne hegnet af regler og holdninger. Det ville gøre det lettere for folk at blive en del af fællesskabet, mener han.

Placer Jesus i midten

»Hvis vi nu accepterede, at folk er på en rejse, så kunne vi placere Jesus i midten og lægge hegnet ned. Så er det ikke så vigtigt, hvor langt vi er på rejsen med Jesus. Men vi er på vej, og vi har brug for Jesus.

Hvis hegnet var væk, ville man ikke kunne vælte ud på den anden side af hegnet, når man fejlede, og man ville ikke behøve at gøre op med sig selv, om man har lyst til at gå indenfor og være en del af klubben,« påpeger Frederik.

Selvom det er svært, håber Frederik, at flere vil være med til at øve sig i at tale om de sårbare emner, så regler og holdninger kan vige pladsen for det, troen egentlig drejer sig om. »Hvis troen handler om hegnet, så har vi kun et kedeligt liv at tilbyde. Hvis vi i stedet stopper med at vedligeholde hegnet og tager udgangspunkt i brønden, så frigiver det både tid og ressourcer, og så kan vi i stedet sætte fokus på det, som Gud kan og vil med os.«31. marts 2022

IMUs nye kommunikationskoordinator skal hjælpe med, at IMUs budskaber når ud...[mere]

17. februar 2022

Bibelen taler positivt om alkohol, men advarer mod beruselse og misbrug. Det...[mere]

10. februar 2022

Man skal kunne stå inde for, hvad man gør. Derfor er det vigtigt at få snakket...[mere]

11. januar 2022

Den stort anlagte ECHO-konference udsættes i et halvt år og afvikles i stedet...[mere]