Del:

Tinna, Sonja og pengene (Kristne dilemmaer)

af Johanna Sonne Mortensen
23. august 2019

Oplægget opstiller et fiktivt scenarium med fiktive personer, som dog er realistisk. Ud fra scenariet kommer I til at skulle drøfte en række dilemmaer, hvor I skal sætte jer i hovedpersonens sted.

Emne: Penge, givertjeneste
Varighed: 45-60 minutter
Aldersgruppe: 17-30+

Indledning

Som kristne tror vi på, at vi har fået alt givet af Gud, og at vi derfor er forvaltere her i verden (jf. 1 Mos 2,15). Det er dog nogle gange lettere sagt end gjort, og man kan hurtigt komme til at stå i situationer, hvor man bliver nødt til at vurdere, hvad der er det rigtige at gøre med fx ens økonomi.

At der ligger en særlig fare og fristelse forbundet med penge kommer på en særlig måde til udtryk, hvis man lægger mærke til, hvor ofte Jesus netop taler om dette emne. Tænk blot på lignelser som fx den fortabte søn (Luk 15,11-32), den gældbundne tjener (Matt 18,21-35) eller arbejderne i vingården (Matt 20,1-16). Penge fylder meget i menneskers liv, og derfor er det vigtigt at tale om, hvordan et sundt forhold til disse bør være.

Tag en runde: Hvor oplever du, at penge kan være en udfordring?

Bøn

“Jorden med alt, hvad den rummer, verden og dens beboere, tilhører Herren, for han har grundlagt den på havene, grundfæstet den på strømmene.” (Sl 24,1-2)

Tak Gud for alt, hvad han har givet og giver jer: livet, familie, venner, troen osv. Bed om, at han må vise jer endnu mere af hans gavmildhed. Bed også om, at I må få en god og frimodig samtale omkring givertjeneste, når I nu om lidt skal til at drøfte dagens dilemma.

Afslut samlingen med igen at takke Gud for hans godhed, og bed ham om at hjælpe jer med at forvalte de gaver på bedste vis, som I har fået her i livet.

Find gode og inspirerende idéer til bøn i hæftet 15 livliner.

Hoveddel

Følgende er fiktivt, og enhver sammenhæng med virkelige personer er tilfældigt.

Tinna og Sonja sidder en aften til IMU, og snakken falder på penge. Tinna har altid været god til at spare op, og hun har haft fritidsjob siden 7. klasse. Det betyder, at hun faktisk har 67.000 kr. til at stå på sin opsparing, men det bryder hun sig ikke om at fortælle.

Sonja derimod har altid været god til at bruge penge, og hun har flere gange måttet låne af de andre på McDonalds eller i biografen, fordi der ikke var nok penge på hendes kort. Hun har arbejdet næsten lige så meget som Tinna, men hun elsker at rejse og shoppe, så pengene har hun investeret undervejs i oplevelser, masser af lækkert tøj og nye computere og telefoner, som hun har været meget glad for.

Pigerne synes begge to, at det er lidt svært at snakke om det med penge og rigdom. De snakker lidt om det at give 10 %, ligesom man gjorde på gammeltestamentlig tid, men de ved ikke, hvad det helt betyder - og om det er noget, de skal overveje at gøre. De har altid tænkt, at de skulle i gang med givertjenesten, hver gang forkyndere har nævnt det, men ingen af dem har lige fået begyndt.

Derudover dagdrømmer de om at gifte sig med en rig mand og bo i et stort, flot hus og køre rundt i en rød Tesla. Det mener Sonja vil kunne bringe en masse glæde til hende, familien og venner. Tinna synes dog, at det vil være en forkert måde at bruge Guds gaver på, for en kristen bør jo ikke være rig. Så har man givet for lidt til missionen og de fattige!

Spørgsmål til debat

  • Hvad kan gøre det svært for Tinna og Sonja i snakken om penge?
  • Hvorfor mon Tinna ikke vil nævne, hvor mange penge hun har stående, mens Sonja er meget åben om, at hun ikke har så mange penge?
  • Hvad er tiende, og hvordan skal kristne forholde sig til det i dag? (Se fx 3 Mos 27,30 og Matt 23,23)
  • Hvem af pigerne, tror I, har lettest ved at give mange penge væk?
  • Hvordan kan Tinna og Sonja hver især gå i gang med at give penge? Og hvem skal de give penge til?
  • Kan en kristen livsførelse forenes med at være rig? Hvordan/hvorfor ikke?
  • Hvilke faldgruber skal Tinna og Sonja hver især passe på, når det gælder penge, opsparing og givertjeneste?

Tillægsspørgsmål

  • Sonja vil mega gerne på Børkop Højskole, men selvom hun begynder at spare op, vil hun stadig mangle 5.000 kr. Tinna kunne principielt sagtens undvære 5.000 kr., men kan og skal hun forære Sonja dem?
  • Tinna har nogle gange overvejet, hvordan det ville være at give alle sine penge væk og leve ”af Guds nåde”. Hun ved dog, at hun engang i fremtiden skal bruge en del penge på en lejlighed og studiebøger. Skal hun bruge sin gudgivne fornuft og beholde opsparingen, eller skal hun lade sig være fuldstændig afhængig af Gud og stole på, at han vil hjælpe hende, hvis hun giver sin gudgivne rigdom væk?
  • Hvem af pigerne er rigest?

Videre studie

Andre inputs31. marts 2020

Det er med stor beklagelse, at IMU må aflyse årets Konnekt den 8.-9. maj i...[mere]

26. marts 2020

Internettet er blevet en rigtig stor faktor i det danske kirkeliv. Rigtig mange...[mere]

18. marts 2020

IMU følger regeringens og Sundhedsstyrelsens anbefalinger og henviser til...[mere]

4. marts 2020

Der er brug for op mod 100 frivilige til at forberede og gennemføre Konnekt...[mere]

Annonce

newcomic