Del:

Når en leder fejler

af Marie Lerche Nygaard
27. april 2020

I det kristne fællesskab skal vi turde udfordre hinanden til ansvarsfulde beslutninger.

Det stiller høje krav til fællesskabet, når der skal være plads til at fejle. Men hvis et fællesskab ikke har nåde nok overfor det at være menneske, er det kun et halvt fællesskab, mener Niels Hankelbjerg Mortensen, landsleder for IMU.

»Er den lokale IMU et nådigt fællesskab? Eller oplever man i stedet, at folk distancerer sig med løftede pegefingre, når man fejler? Det kan være svært at navigere i, men Jesus sprang heller ikke over, hvor gærdet var lavest, da han mødte kvinden, der var grebet i ægteskabsbrud. I stedet sluttede han af med at sige 'heller ikke jeg fordømmer dig. Gå, og synd fra nu af ikke mere'. Den opfordring må vi også tage til os,« siger Niels.

Gør op med fejlene

Selvom IMU ønsker at være et fællesskab, hvor der er plads til at fejle, så kommer man ikke nødvendigvis udenom, at fejlene kan få konkvenser for dem, der står med et særligt ansvar i fællesskaberne.

»Vi lever alle sammen i syndens verden, men samtidig skal vi turde gøre op med det, der er forkert. En leder, der gør op med sine fejl, kan godt være leder i IMU på den ene eller anden måde. Men hvis man er for stolt eller ikke vil have, at andre blander sig, så skal man ikke have en lederrolle i fællesskabet. I sådan en situation er det dog vigtigt at fastholde, at det ikke ændrer på, at vedkommende er elsket og velkommen i IMU, og der kan sagtens være andre opgaver, han eller hun kan hjælpe med i stedet.«

Hvis man oplever en leder, der ikke selv er indstillet på at lave om på tingene, er der mulighed for at hente hjælp hos bestyrelsens medvandrer, ungdomskonsulenten eller landsledelsen.

»Vi er også fra landsledelsen klar til at træde til og hjælpe med at træffe de rigtige valg, og det er vi nødt til nogle gange. Men den bedste vej gennem det her er, at man lokalt tager ansvar for hinanden,« understreger landslederen.

Medvandring

IMU har i mange år sat fokus på medvandring, og det er et vigtigt værktøj også i denne sammenhæng, mener Niels. »Det er vigtigt, at vi alle sammen har en, to eller tre personer, som vi giver taleret ind i vores liv. Nogle, vi kan betro os til, og som forpligter sig på at hjælpe, bede for og vandre sammen med os – også i de svære ting. Og så skal vi selv turde italesætte, når vi fejler. Jeg kan godt holde til, at andre ved, at jeg laver fejl. Men det kan jeg kun, fordi jeg ved, at jeg lever i tilgivelsen og er sat fri til at leve et nyt liv.«

Selvom det kristne fællesskab er et frit fællesskab, skal vi turde udfordre hinanden til ansvarsfulde beslutninger, men det skal gøres i kærlighed. »Der kan nemt gå for meget sofa i den, hvis vi ikke tager Jesus' udfordring til os om at leve et nyt liv. Men samtidig er det afgørende, at vi husker på, at selv når vi fejler, er vi elskede og velkomne.«22. juni 2020

Alternative arrangementer gjorde det muligt at fejre pinse sammen på trods af...[mere]

18. juni 2020

Efter flere måneders nedlukning er IMU-afdelingerne rundt om i landet begyndt...[mere]

11. juni 2020

Selvom Emma Dyhr Pedersen ikke ved, hvad hun skal i fremtiden, er hun sikker...

19. maj 2020

I år kan du følge med på Facebook, Youtube og fra indremission.dk, når Indre...[mere]

newcomic