Del:

Helt alene i et fremmed land

af Ole Noermark Larsen
11. februar 2018

Mehdi blev sendt til Danmark som 17-årig og har ikke haft kontakt til sin iranske familie siden. Til gengæld har han fundet en nye familie.

Dansk og iransk kultur er meget forskellige, men som kristne har vi en tredje kultur, som vi er fælles om.

"I Iran kan man ikke bare gå i kirke, men jeg kan huske, at min familie mødtes for at læse i Bibelen," fortæller Mehdi. "Min far plejede at kalde, når de skulle holde andagt, men jeg gad ikke. Jeg ville hellere spille fodbold, husker han.

"Han sagde, at jeg engang ville forstå, at det var vigtigt at læse i Bibelen, og det fik han ret i. I dag er min største drøm at få lov at læse i Bibelen og bede sammen med min familie. Desværre har jeg ikke haft kontakt med dem, siden jeg kom til Danmark. Jeg håber hver dag på et livstegn, men der sker ikke noget. Det var næsten lettere, hvis de var døde, for det er hårdt at håbe hver dag," siger Mehdi.

"Min eneste trøst er, at jeg er kristen, og de er kristne, så jeg ved, at jeg engang skal se dem i Himlen. Jeg føler også, at Gud binder os sammen, for han hører både mine bønner og deres."

Du skal rejse

Mehdi og hans far var ikke hjemme, da politiet hentede hans mor og bror. Naboen ringede og fortalte, hvad der var sket, og i stedet for at tage hjem, blev Mehdi afleveret hos venner i en anden by. Der var han i fire måneder. Mehdi er sikker på, at familiens kristne tro var årsag til anmeldelsen, for ingen i familien havde haft problemer med politiet.

"En dag kom min far og sagde, at jeg skulle rejse til et andet land, hvor jeg var i sikkerhed. Han ville også selv tage af sted så hurtigt som muligt sammen med min mor og min bror. Mere sagde han ikke. Jeg var 17 år og anede ikke, hvad jeg skulle gøre."

Mehdi blev sendt til Tyrkiet og derfra med fly til Danmark. Her blev han hentet i lufthavnen og kørt til Nordsjælland.

"Jeg blev sat af og fik besked på at gå, indtil jeg kom til en stor bygning. Hvis jeg mødte nogen, skulle jeg bare sige 'asyl'," husker han.

Bygningen var Sandholmlejren, og her kunne en iransk tolk fortælle, at Mehdi var kommet til Danmark.

Hadede kristendommen

Efter få timer blev han kørt til Asylcenter Gribskov og derfra videre til et asylcenter på Ærø, som blev hans hjem i et år.

"Jeg hadede kristendommen. På grund af den havde jeg mistet alt og var i et fremmed land, hvor jeg ikke kendte nogen og ikke kunne sproget. Men samtidig var jeg nødt til at finde ud af, hvorfor min familie havde været villige til at ofre så meget for Jesus."

Mehdi prøvede at gå i kirke, men forstod ikke et ord. Senere fik han fat i en bibel på sit modersmål farsi og begyndte at læse i den.

"Jeg var blevet så god til engelsk, at jeg kunne snakke lidt med præsten om det, jeg læste. Og efterhånden fandt jeg ud af, at Jesus også var min frelser. Så jeg sagde, at jeg gerne ville døbes."

Det blev han dog først, da han fyldte 18 og blev flyttet til Holstebro. Her mødte han hurtigt andre kristne iranere, som hver onsdag og søndag blev hentet på asylcentret og kørt til gudstjeneste og dåbsundervisning i Nørrelandskirken.

Med til IMU

Den 19. februar 2017 blev Mehdi døbt i Nørrelandskirken. Det var en af de største dage i hans liv, og med til festen var et dansk par som han i dag holder jul hos og betragter som sin danske familie. Det var parrets nevø, som inviterede Mehdi med i IMU.

"Men mit dansk var stadig ikke så godt, at jeg kunne følge med i, hvad der blev sagt under møderne. Men jeg kunne godt tale med nogle af de andre på engelsk, og jeg kom hurtigt med i en bibelgruppe og var med til deres lovsangsfest."

I dag har Mehdi ingen problemer med dansk kultur, men i starten var der meget, han skulle vænne sig til.

"I Iran har unge meget respekt for voksne. Det har de ikke altid i Danmark," smiler han. "Til gengæld syntes de, at jeg var uhøflig, når jeg rejste mig fra bordet, så snart jeg var færdig med at spise. Jeg vidste ikke, at jeg skulle blive siddende, indtil alle var færdige, og der blev sagt velbekomme. Det var pinligt."

Den tredje kultur

Generelt er der stor forskel på, hvordan man møder nye mennesker i Iran og Danmark.

"Hvis en dansker kommer til Iran, vil alle hen og snakke med ham, fordi han er anderledes. I Danmark er man lidt generte, og mange ved ikke rigtig, hvad de skal sige. Man kommer ikke så tæt på hinanden, som man gør i Iran, så når man kommer fra den kultur, kan man godt tænke, at danskerne nok ikke kan lide én," forklarer Mehdi.

For Mehdi tog det to-tre måneder at føle sig som en del af fællesskabet i IMU.

"Det betød rigtig meget, at vi kunne læse i Bibelen og bede sammen for min familie. Selv om dansk og iransk kultur er meget forskellige, så har vi som kristne en tredje kultur, som vi er fælles om. Vi beder til den samme Gud og læser i den samme bibel, selv om det er på forskellige sprog," forklarer han.

Vær tydelig

For Mehdi er det vigtigt at føle, at andre kan lide ham, når han kommer til et nyt sted. Og i dag har han lært, at de fleste danskere godt kan lide ham, selv om de ikke viser det så tydeligt, som man ville gøre i Iran. Men af hensyn til andre udlændinge, som kommer til IMU, opfordrer han danskere til at vise meget tydeligt, at de gerne vil være sammen med nogen fra en anden kultur.

"Det er vigtigt at spørge udlændinge meget tydeligt, om de har lyst til at være med, hvis man skal spille volley eller spise pizza en aften. I min kultur er det uhøfligt at spørge, om jeg må være med, så hvis jeg ikke bliver spurgt personligt, tænker jeg, at de måske ikke bryder sig om mig. Når man er usikker på sproget og kulturen, kan det være svært at forstå, om man bare kan komme, hvis man har lyst, eller om man skal have en personlig invitation.

For tiden er Mehdi i gang med sit andet halvår på Børkop Højskole. Hvad der skal ske bagefter afhænger bl.a. af udfaldet på hans asylansøgning. Drømmen er dog at begynde på en uddannelse inden for it.

Artiklen er fra GEIST nr. 1 / 2018 som har tema om at være nydansk i IMU. Læs bladet her.11. juni 2018

IMU lukker ikke ned, fordi der står ferie i kalenderen. Tværtimod inviterer vi...[mere]

8. juni 2018

Vejle IMU har siden efteråret forsøgt sig med et nyt tiltag, der har særligt...[mere]

6. juni 2018

Vi advarer ofte mod alkohol, porno og andre ting, der kan skabe afhængighed,...[mere]

8. maj 2018

Efter en årrække på standby er der nu igen IMU i Rønde. Gruppen er det eneste...[mere]

Annonce