Del:

Fra Al-Assad til Aalborg

af Niels Ettrup Brande
9. september 2021

Rastløshed har drevet Miriam Thun Madsen til både Irak og Nordjylland og langt ind i nationalpark Thy. Mød IMU's nye ungdomskonsulent i Nord

På Limfjorden tøffer færgen til Egholm roligt frem og tilbage mellem den lille ø og Aalborg. Her fra fjordbredden har Miriam Thun Madsen, 26 år og ny ungdomskonsulent i IMU, ofte nydt udsigten, for er der noget, den unge sallingbo er glad for, så er det naturen.

»Jeg er ikke sådan en, der råber ad træerne eller beder de store bønner i naturen, men jeg kan alligevel mærke, at naturen kan noget. Den er så storslået og større end noget menneskeskabt, og jeg kan virkelig fascineres af det samme stykke natur igen og igen,« fortæller Miriam begejstret.

Den 1. august begyndte hun som IMU’s ungdomskonsulent i Region Nord, og her skal hun de kommende fem år binde teenagere og unge sammen. Fællesskab på tværs er i hvert fald hendes drøm.

»Jeg vil gerne fremme fællesskabet på tværs i regionen. Altså fællesskabet mellem IMU-fællesskaberne. Jeg vil fokusere på at skabe noget stolthed over at være en del af IMU, og at man kan mærke på tværs af IMU’erne, hvor stort et miljø man er en del af,« siger ungdomskonsulenten.

Den kommende tid skal hun besøge alle fællesskaberne i regionen, så hun kan lære dem at kende, og Miriam håber, at mødet med IMU’erne får indflydelse på hendes job.

»Og så bliver jeg nødt til at tro på, at Gud også har en plan for, at jeg skal være ungdomskonsulent. At han vil bruge mig til det, han vil, og at jobbet ikke bare handler om mine ambitioner.«

I Irak med soldater

Da Miriam som helt ung gik på HF i Skive, fik hun samtidig arbejde på byens soldaterhjem. Jobbet ledte til svære samtaler om tro og liv, hvor hun ikke havde svar på rede hånd, og det udfordrede hendes tro.

»Soldaterne stillede jo spørgsmål til, hvad jeg troede på. Jeg kan specielt huske én, hvis kammerat var død ret ung. Soldaten havde egentlig troet på Gud, men det kunne han ikke længere se mening med, og det kunne jeg jo heller ikke. Det gjorde mig nysgerrig efter at vide, hvad jeg egentlig tror på, for jeg ville gerne kunne give dem nogle svar.«

Oplevelserne ledte Miriam til et højskoleophold i Børkop, så hun kunne få svar på alle spørgsmålene, både sine egne og soldaternes.

Det blev dog ikke soldaterne i Skive, der fik glæde af hendes højskoleophold, for opholdet ledte hende i første omgang til et års ansættelse i Brønderslev Kirke, hvor hun arbejdede med børn og unge.

Soldatermissionen og Miriam var dog ikke færdige med hinanden, så da hun var færdig i Nordjylland, lå en flybillet og et halvt års udstationering til Irak klar. I seks måneder skulle Miriam og en ven være ledere af KFUM’s soldaterhjem på flybasen Al-Assad i Irak, hvor et par hundrede danske soldater havde selskab af militærpersonel fra hele verden, og mange af soldaterne kiggede forbi soldaterhjemmet til en snak og en andagt.

En hastig beslutning

Mens hun var i Irak, blev hun bedt om efterfølgende at tage en udstationering i Estland, hvor Danmark også har soldater. Kort inden hjemrejsen fra Irak sagde hun ja til jobbet i Estland. Her lærte hun en lektie for livet, for den rastløse kvinde fra Salling, der ellers formår meget, måtte indse, at hun ikke skulle være rejst ud igen.

»Jeg var så træt og mættet efter tiden i Irak. Set i bagklogskabens lys skulle jeg nok ikke være rejst. Oplevelsen lærte mig, at det er vigtigt at kunne trække sig tilbage, for man er nødt til at bearbejde sine oplevelser. Jeg har altid arbejdet meget, men nu er jeg efterhånden blevet ret opmærksom på mine grænser.«

Derfor trak hun stikket, da hun vendte hjem til Danmark. Opsparingen fra de to udsendelser brugte hun på at flytte i en lejlighed i Aalborg.

»I et halvt år lavede jeg ikke noget som helst, for der var jeg bare energiforladt.«

Ville gennemføre uddannelse

Efter pausen begyndte hun at studere til multimediedesigner, og tidligere på sommeren modtog hun sit eksamensbevis for to års gennemført uddannelse. I samme skynding faldt aftalen med Indre Missions Ungdom også på plads, og det begejstrer den unge dimittend, der også for et år siden overvejede at søge den ledige stilling. Hun holdt sig dog i skindet, tøjlede utålmodigheden og hang i med studiet.

»Jeg havde sat mig for, at jeg ville gennemføre,« siger ungdomskonsulenten.

Da corona sendte de studerende hjem, puttede Miriam computeren i rygsækken og drog på vandre- og cykelture for at studere her og der og alle vegne i naturen.

»Nu har jeg fået bil, og så er det let at køre af sted med teltet og vågne op et eller andet sted derude og bare lave en kop kaffe i Trangiaen. Jeg er virkelig et kæmpe naturmenneske. Når jeg tager på vandreture og shelterture, føler jeg mig fri.«

Ambitiøs mammut-tur

Hun nævner Nationalpark Thy som et af de fedeste steder, hun har vandret. 104 kilometer fordelt på tre dage blev det til og flotte solnedgange over havet.

»Solnedgang over vand er på førstepladsen over ting, jeg godt kan lide,« siger Miriam, der har det med at være ambitiøs i så høj grad, at det indimellem giver bagslag.

Ambitiøs kalder hun derfor også det forsøg på at gennemføre en såkaldt 100 kilometer mammutmarch på Sjælland dagen før, hun skulle begynde på studiet – og i direkte forlængelse af fire travle dages ferie i Dubai uden megen søvn. Efter 60 kilometer måtte hun, iført sine Nike Free kondisko, opgive marchen med et skadet knæ og en forstuvet fod.

»Kort inden havde jeg gået de mange kilometer i Thy, så jeg tænkte, at 100 kilometer ikke var så langt. Så det var ambitiøst. Måske mere ambitiøst end skørt. Jeg skulle lige nå at opleve en masse, inden jeg skulle sidde på skolebænken i to år,« siger Miriam med et grin, der indikerer, at det ikke er sidste gang, hun roder sig ud i et ambitiøst projekt.

I efteråret venter en teenlejr, og næste sommer skal hun være med til at stå for Hjallerup Bibelcamping. Hvad jobbet ellers bringer, ser hun spændt frem til. Måske en sheltertur med IMU-formændene i nord, tænker Miriam højt og tilføjer hurtigt, at det ikke er sikkert, det er den bedste idé.

»Det er jo ikke alle, der nødvendigvis er vilde med udeliv, bare fordi jeg er.«

 

Artiklen er fra magasinet impuls. Find flere artikler og få et godt tilbud på et abonnement på imt.dk.23. november 2021

Aars IMU er et vigtigt holdepunkt for IMU’ere i et stort område[mere]

19. november 2021

Event 2021 fik på alle tangenter og blev en hæsblæsende forsmag på den fest,...[mere]

29. oktober 2021

Syv IMU’ere fra Aulum har drøftet deres holdninger til mavebluser, og hvordan...[mere]

23. oktober 2021

De sidste penge til renovering af kollegierne på Børkop Højskole skal samles...

newcomic