Del:

Du er god nok som single

af Anders Solgaard
21. december 2015

Både singler og kærester skal slå koldt vand i blodet, hvis singler skal trives i fællesskabet

Singlelivet kan være hårdt. Ikke mindst i det kristne miljø, hvor man som single godt kan føle sig lidt mislykket, fordi man ikke har fundet den eneste ene i en ung alder. Det pres er hverken rimeligt eller bibelsk, siger 26-årige Line Reckweg, som for tiden skriver på en bog om singleliv.  Hun mener, at både singler og kærester har et ansvar for, at alle kan trives og føle sig som fuldgyldige medlemmer i det kristne fællesskab.

Dyrk de nære venskaber

Et parforhold har sine unikke styrker, men Bibelen sætter ikke kærligheden til en partner først, mener Line. Dét mener hun, at kristne skal tage ved lære af.

"Vi kan dele kærligheden op i fire typer: Den romantiske i et parforhold, hengivenhed til familie, venskabskærlighed og næstekærlighed. I samfundet og i det kristne fællesskab rangordner vi dem ofte i den rækkefølge, men Bibelen vender det på hovedet," siger hun.

"I parforholdet involverer jeg mig med min krop i andet menneske, og det er noget helt specielt. Men både Jesus og Paulus er grebet af næste- og venskabskærligheden. Venskaber er ikke en ringe erstatning for et parforhold, og vi må ikke undervurdere den relation."

For at et venskab for alvor bliver godt, er man dog nødt til at arbejde på det og forpligte sig på hinanden.

"De fleste af os har en del af den slags venner, man ser fodbold med eller bare har det sjovt med. Men hvor mange relationer har vi egentlig, hvor vi giver en ven mandat til at tale ind i vores liv på godt og ondt. Hvis vi bevidst knytter os til en ven, får vi lov til at se en helt anden styrke i vores venskaber. Men vi skal arbejde med vores venskaber, for det kommer ikke af sig selv," understreger Line.

Skru ned for jungletrommerne

I det kristne miljø er der en tendens til, at nye kærestepar får overdrevet meget opmærksomhed. Derfor opfordrer Line Reckweg både kærester og singler til at slå koldt vand i blodet.

"Mange kristne over-committer sig i den første kærestetid. Kærester leger små ægtepar, hvor der tages parbilleder, inviteres til familie-tam-tam og spørges til, hvornår brylluppet skal stå. Det tror jeg ikke er sundt. Vi skal give folk ro til bare at være kærester," mener Line Reckweg. På samme måde skal singlerne have ro. Mange steder spredes rygterne som en steppeild, når to singler begynder at interessere sig for hinanden, og det presser.

"Vi skal øve os på at give plads til to singler, der vil lære hinanden at kende på tomandshånd. For det er svært, når det går så stærkt med jungletrommerne og sladderen. Der skal være plads til at lære den søde fyr at kende."

I USA er det normalt at tage på date for at lære hinanden at kende uden at være kærester, men i Danmark bliver en single ofte udsat for det store forhør i vennegruppen, hvis han eller hun har været på café med en af det andet køn.

"Kristne kan lære noget om dating, for hvordan skal vi ellers lære den eneste ene at kende, hvis vi ikke mødes på tomandshånd uden at være kærester?, spørger hun retorisk.      

"Men det er vigtigt at behandle hinanden ordentligt. Fortæl hvilke hensigter du har, når du inviterer på en kop kaffe. Der skal være helt klare linjer, og hvis vores hensigter ændrer sig, skal vi sige det. Hvis det skal være sundt at date, skal vi være ærlige."

Erkend at du er single

Nogle singler savner at have en kæreste, mens andre nyder friheden ved ikke at have en kæreste. Uanset hvordan man har det, skal man være ærlig over for sig selv, lyder rådet fra Line Reckweg.

"Vi skal være klar over, hvad vi føler, og hvordan vi har det med singlelivet. Det kan være hårdt, men man bliver ikke mere eller mindre single af, om man tager det alvorligt eller ej," siger hun. "Vi er bange for at stigmatisere os selv og sætte os i 'single-båsen'. Men du er nødt til at erkende, at du er single og så arbejde ud fra det. Lad være med at undertrykke, at du har lyst til at få en kæreste."

Det er også okay at være vred og frustreret, men lad være med at rette vreden mod dig selv, opfordrer hun.

"Er der vrede eller frustration, skal den vendes udad. Lad vær med at vende den indad, for der er ikke noget galt med dig. Ret den mod Gud og få afløb for den, så vreden og frustrationen ikke bliver en tilstand, der nedbryder dig."

Tal om sex

Som kristen single bliver sex ofte et emne, man ikke taler om, selv om det for mange singler er en af de ting, der er hårdest at kæmpe med.

"Det er vigtigt, at vi skelner mellem sex og seksualitet. Sex er der nogle, der har, men seksualitet har alle, og den er med til at forme os som mennesker, siger Line.

Mange føler, de seksuelle drifter som en modstander, når klassekammeraterne fortæller om deres erfaringer, eller når man konfronteres med det i medierne. Netop fordi vi uundgåeligt møder det, er det vigtigt, at kristne støtter hinanden og taler om det.

"Sex er en udfordring og fristelse for os som unge, fordi vores sexdrift netop topper i 20'erne. Vi kan helt undlade at tale om de drifter, men det er ikke sundt. Så sæt dig med dine gode venner og tal om det! Vi må ikke tabuisere det, for det er en del af os."

Artiklen er en del af temaet "single" i Geist, december 2015.
Læs de andre spændende artikler på Geist-siden.27. juli 2022

På Ungcamp på Fårevejle Bibelcamping kan de unge tale frit om deres tro[mere]

25. juli 2022

En ny rapport giver en indsigt i, hvad der fylder i unge kristnes liv....

31. marts 2022

IMUs nye kommunikationskoordinator skal hjælpe med, at IMUs budskaber når ud...[mere]

17. februar 2022

Bibelen taler positivt om alkohol, men advarer mod beruselse og misbrug. Det...[mere]